Köpek sığır keçi ve koyunlarda mavi dil virus seroprevalansı
Bluetongue virus seroprevalence in dog, cattle, sheep and goat
  1. Tez No: 565590
  2. Yazar: ELİF BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜMÜŞOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antikor, Keçi, Koyun, Köpek, Mavi dil, Sığır, Antibody, Bluetongue, Cattle, Dog, Goat, Sheep
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu tez ile Uluslararası birçok araştırma ile varlığı sığır, koyun ve keçilerin yanı sıra köpeklerde de bildirilen mavi dil virusunun, Karadeniz Bölgesi' nde köpek, sığır, keçi ve koyunlardaki seroprevalansının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada 2016-2018 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan hastanesine teşhis amacı ile getirilen köpek kan serumları ile Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne teşhis amaçlı gönderilen sığır, keçi ve koyun kan serumları kullanılmıştır. Kullanılan kan serum numuneleri rastgele yöntemle, yaş ya da cinsiyet şartı aranmadan seçilmiş ve BTV antikor varlığını araştırmak amacı ile C-ELISA kiti (ID Screen® Bluetongue Competition ELISA kiti) kullanılarak test edilmiştir. Bulgular: Samsun ve çevrei illerden (Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Sinop, Ordu, Giresun ve Artvin) örneklenen köpek, sığır, keçi ve koyundan 368 adet kan serumu mavi dil c-ELISA testi ile tarandı ve test sonunda köpek serumları ile sığır serumlarında seropozitiflik saptanmazken, keçi serumlarında % 65.2 (Tokat ve Samsun) ve koyun serumlarında ise % 8.6 (Sivas) oranında mavi dil seroprevalansı tespit edildi. Sonuç: Sonuç olarak seropozitifliğin hem koyun hemde keçilerde belirlendiği iller ve çevresinde daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği ve konu ile ilgili sokak köpeklerinde ayrıntılı bir tarama yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis was to investigate the seroprevalence of bluetongue virus in dogs, cattle, goats, and sheep in the Black Sea region. Material and Method: In this study, dog blood sera brought to the Animal Hospital of Ondokuz Mayıs University Faculty of Veterinary Medicine between 2016-2018 and cattle, goat and sheep blood serums sent to Samsun Veterinary Control Institute for diagnostic purposes were used. Blood serum samples were selected randomly, without any age or sex requirement and tested using the c-ELISA kit (ID Screen® Bluetongue Competition ELISA kit) to investigate the presence of BTV antibody. Results: Total 368 blood serum of dog, cattle, goat, and sheep in Samsun and its surrounding provinces (Samsun, Trabzon, Sinop, Ordu, Tokat, Giresun and Artvin) were screened with blue tongue c-ELISA test. At the end of the test, seropositivity was not detected in dog serum and bovine serum, while seroprevalence of bluetongue was detected in goat sera with a rate of 65.2% (Tokat and Samsun) and 8.6% (Sivas) of sheep sera. Conclusion: As a result, it was concluded that it is necessary to carry out more extensive studies in the province where seropositivity is determined in both sheep and goats, and thorough screening in the street dogs.