Aortokoroner bypass greft cerrahisi uygulanan, bilateral ciddi karotis arter darlığı olan hastalarda uygulanan tek taraflı cerrahi ve stent girişimlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 565641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLEND KETENCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aortokoroner bypass cerrahisi, bilateral ciddi karotis arter darlığı, inme, coronary artery bypass surgery, bilateral severe carotid artery stenosis, stroke
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: İnme aortokoroner bypass cerrahisinin önemli bir komplikasyonudur. Bu hastalarda eşlik eden karotis arter darlığı sıklığında artış tespit edilmiştir. Aortokoroner bypass cerrahisi uygulanacak ve bilateral, ciddi karotis arter darlığı olan hastalara profilaktik karotis artere müdahale önerilir. Çalışmamızda karotis artere uygulanacak müdahale yönteminin seçimini tespit etmeyi amaçlıyoruz. Metod: Çalışma, Ocak 2011 ile Ocak 2019 tarihleri arasında, Dr. Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, aorokoroner bypass cerrahisi (AKBG) ile birlikte karotis arter endarterektomisi (KEA) uygulanmış 48 hasta ve karotis arter stent işlemi (KAS) yapılan 27 hasta olmak üzere toplam 75 olgunun retrospektif olarak incelenmesini kapsamaktadır. Gruplarda ilk 30 günlük ve toplam takip süreleri içinde gözlenen postoperatif mortalite ve serebrovasküler olaylar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda AKBG+ KEA hasta grubu için ortalama (37,79±30,62) ay ve AKBG+KAS hasta grubu için ortalama (45,19±30,03) ay takip süresi belirlenmiştir. Birincil sonlanım noktası olarak ilk 30 gün mortalite oranları AKBG+KEA grubunda 7 olgu (%14,58) ve AKBG+KAS grubunda 2 olgu (%7,41) olarak tespit edilmiştir (p:0,359). İlk 30 günden sonra toplam takip süresince uzun dönem mortalite oranları AKBG+KEA grubunda 8 olgu (%19,51) ve AKBG+KAS grubunda 7 olgu (%28) olarak saptanmıştır (p:0,669). İkincil sonlanım noktası olarak serebrovasküler olay oranları AKBG+KEA grubunda 4 olgu (%8,33) ve AKBG+KAS grubunda 2 olgu (%7,41) olarak tespit edilmiştir (p: 0,088). İlk 30 günden toplam takip süresince uzun dönem serebrovasküler olay oranları AKBG+KEA grubunda 2 (%4,88) ve AKBG+KAS grubunda 2 (%8) olarak bulunmuştur (p:0,606). Sonuç: Çalışmamız aortokoroner bypass greft uygulanacak bilateral ciddi karotis arter darlığı olan hastalara uygulanacak profilaktik karotis arter müdahalesi için karotis arter stent işlemini, karotis arter endarterektomi kadar güvenli olarak önermektedir. Elektif hastalarda seçilecek olan prosedürün cerrahın tecrübesi yönünde belirlenmesi uygun olacaktır. Ancak hasta sayısının az olması nedeniyle çok merkezli çalışmalarla değerlendirme önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Stroke is an important complication of coronary artery bypass surgery. The incidence of carotid artery stenosis increase in the patients who undergo coronary artery surgery. Prophylactic carotid artery intervention is recommended for patients who have bilateral, severe carotid artery stenosis and will undergo coronary artery bypass surgery. In this study, the purpose is to determine the type of intervention procedure to be performed to the carotid artery. Method: The study was designed as a retrospective cross-sectional study. The study was conducted in Dr. Siyami Ersek Training and Research Hospital between January 2011 and January 2019. 48 cases out of 75 CABG patients underwent carotid endarterectomy(CEA) while the rest underwent carotid stenting (CAS). The postoperative mortality and cerebrovascular events observed in the patients during postoperative first 30 days and rest of the total follow-up period were evaluated separately. Findings: In our study, the mean follow-up period was found to be (37,79±30,62) months for CABG+CEA groups and (45,19±30,03) months AKBG+KAS groups. Mortality rates as the primary endpoint for the postoperative first 30 days were found to be 7 patients (14,58 %) in the CABG+CEA group and 2 patients (7,41%) in the CABG+KAS group (p:0,359). Long term mortality rates for the period after the postoperative first 30 days were 8 patients (19,51%) in the AKBG+KEA group and 7 patients (28%) in the CABG+CAS group (p:0,669). Cerebrovascular events incidence as the secondary endpoint for the first 30 days were found to be 4 patients (8,33%) in the CABG+CEA group and 2 patients (7,41%) in the AKBG+KAS group (p: 0,088). The long-term cerebrovascular events incidence were found to be 2 patients (4,88%) in the CABG+CEA group and 2 patients (8%) in the CABG+CAS group (p:0,606). Conclusion: Our study recommends that CAS is a procedure as safe as CEA for prophylactic carotid artery intervention in patients with bilateral severe carotid artery stenosis undergoing coronary artery bypass surgery. Decision of the apppropriate procedure to be performed is best to be directed by the experience of the surgeon on respective intervention type. Due to the small number of patients, more studies are required with involvement of multiple centers.