Silindirle sıkıştırılmış beton yollarda kür çeşidinin ve uygulama zamanının incelenmesi
Research of curing type and application time on roller compacted concrete pavements
  1. Tez No: 565685
  2. Yazar: ÖMER FARUK KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET VEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirle Sıkıştırılmış Beton, Kür, Mukavemet Özellikleri, Roller Compacted Concrete, Curing, Strenght Properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) yolların kıvamının çok kuru olmasından dolayı geleneksel betonlara kıyasla SSB'nin kürü, çok daha fazla dikkat gerektirmekte ve önem arz etmektedir. Bu tez çalışmasında SSB yollar için en uygun kür çeşidi ve uygulama zamanının belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapılmış ve SSB'nin mukavemet özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında 350 kg çimento dozajına sahip ve modifiye proktor deneyi sonucu elde edilen optimum su muhtevasına göre standartlara uygun bir karışım hazırlanmıştır. Hazırlanan bu karışıma dökümden 15, 30, 60 dk. ve hemen sonra olmak üzere dört farklı zaman periyodunda kimyasal kür, çuval bezi, membran ve sudan oluşan dört farklı kür 7 gün boyunca uygulanmıştır. Kür edilen numuneler üzerine tek eksenli basınç deneyi, eğilme deneyi, ultrases geçiş hızı deneyi ve schmidt geri sıçrama (schmidt sertliği) sertliğinin tayini deneyleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, SSB için en uygun kür yöntemi olarak su kürü belirlenmiştir. Bu yöntemi membran kürü takip etmiştir. Su kürü için uygulama zamanı olarak da en iyi sonuç döküm işleminden 60 dk. sonrası olan zaman belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre trafiğe açılma dayanımının sağlandığı süre 7 saat olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to the very dry consistency of roller compacted concrete (RCC) pavements the curing of RCC compared to conventional concretes, requires much more attention and important. In this thesis, the most suitable type of curing and application time for RCC pavements were researched and strenght properties of RCC were investigated. Within the scope of the study, a mixture with standards of 350 kg cement dosage was prepared according to optimum moisture contents as a result of the modified proctor test. It was applied to this mixture 15, 30, 60 min. and immediately after casting in four different time periods four different cures consisting of chemical curing, burlap, membrane and water were applied for 7 days. On the cured samples, experiments like uniaxial compression test, flexural strength test, ultrasonic pulse velocity test and schmidt rebound hammer test were carried out Based on the results obtained, water cure technique has been determined as the most suitable curing method for RCC. This method followed the membrane cure. For water cure technique the best application time was 60 min. after casting has been determined. The time period for which compressive strength for opening to public traffic was found to be seven hours.