Kemoterapi alan hastaların bakım verenlerinin karşılanmamış gereksinimleri, bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeyleri
Unmet needs, care burden, anxiety, depression levels of caregivers that give care to patients who take chemotherapy
  1. Tez No: 565701
  2. Yazar: ESRA KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİSUN KAPUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Bakım Veren, Karşılanmamış Gereksinim, Bakım Yükü, Anksiyete, Hemşire, Cancer, Caregiver, Unmet Needs, Care Burden, Anxiety, Nurse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma kemoterapi alan hastaların bakım verenlerinin karşılanmamış gereksinimleri, bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Gündüz Tedavi Ünitesi'nde ayaktan kemoterapi alan hastaların bakım verenleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise kemoterapi alan kanser hastasına bakım veren 120 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veriler,“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, ”Bakım Veren Tanıtıcı Bilgi Formu“, ”Bakım Verenlerin Destekleyici Bakım Gereksinimleri Ölçeği“, ”Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği“ ve ”Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi için t testi, Man-Whitney U testi, ANOVA testi, Kruskal- Wallis testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, bakım verenlerin karşılanmamış gereksinimler puan ortalaması 2.4±0.39, psikolojik ve emosyonel gereksinimleri puan ortalaması 2.6±0.35, sağlık bakım ve bilgi gereksinimleri puan ortalaması 2.1±0.64, iş ve sosyal gereksinimler puan ortalaması 2.9±0.43, iletişim ve aile gereksinimleri puan ortalaması 1.7±0.67 olduğu belirlenmiştir. Bakım verenlerin bakım verme yükü ölçeği puan ortalaması 36.5±14.00 hafif-orta düzeyde, anksiyete puan ortalaması 9.4±3.45 sınırda ve depresyon puan ortalaması 9.8±4.05 sınırda olduğu belirlenmiştir. Bakım verenlerin karşılanmamış gereksinimler ile bakım yükü, anksiyete ve depresyon düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Çalışma sonucuna göre; bakım verenlerin gereksinimlerine yönelik yapılacak çalışmalar ve hemşirelik bakımında onlara yönelik sunulacak destek hizmetlerin bakım yükü, anksiyete ve depresyon gelişimini engellemede etkili olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the unmeet needs, care burden, anxiety and depression levels of caregivers that give care to patients who take chemotherapy. The population of the study consisted of the caregivers of patients receiving outpatient chemotherapy in Hacettepe University Oncology Hospital Day Treatment Unit. The sample of the study consisted of 120 caregivers of cancer patients receiving chemotherapy. Data were collected using“Patient Descriptive Information Form, Caregiver Descriptive Information Form”,“Caregiver Supportive Care Needs Scale”,“Zarit Caregiver Burden Scale”and“Hospital Anxiety Depression Scale”. Data were analyzed with the Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis, T-test, and Pearson correlation test. As a result of the research, the average score of unmeet needs of caregivers was 2.4 ± 0.39, average score of psychological and emotional needs was 2.6 ± 0.35, average score of health care and information requirements was 2.1 ± 0.64, average score of work and social needs was 2.9 ± 0.43, average score of communication and family needs was 2.9 ± 0.43. 1.7 ± 0.67. The caregiver burden scale average score of the caregivers was found to be 36.5 ± 14.00, mild to moderate, anxiety score was 9.4 ± 3.45 and depression score was 9.8 ± 4.05. It was found that there was a moderate positive relationship between unmmet needs of caregivers and care burden, anxiety and depression levels. According to the results of the study, studies on the needs of caregivers and the care burden of the support services to be provided for them in nursing care may be effective in preventing the development of anxiety and depression.