16. yy. sonrası Osmanlı toplumunda eğlence kültürüne genel bakış
Entertainment culture in Ottoman sosiety
  1. Tez No: 565717
  2. Yazar: HACI KIRNIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Art History, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, şenlik, tören, eğlence, kültür, medeniyet, gündelik yaşam, harem, padişah, düğün, Ottoman, fesival, ceremony, entertainment, culture, civilization, everyday life, harem, emperor, wedding
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızda Osmanlı toplumunun gündelik hayatının vazgeçilmezi olan eğlence kültürünün çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Günümüzde Osmanlı Devleti'nin sosyal ve kültürel tarihi hususunda birçok çalışma yapılmıştır. Biz de günümüzün tarihçiliğine yön veren sosyal tarihçilik bakış açısından yola çıkarak cihan imparatorluğunun eğlence kültürü ele alınmıştır. Bu çerçeve çizilirken Osmanlı toplum mozaiğine asıl rengini veren Müslüman halkın eğlence hayatı üzerinde durulmuştur. Birçok ulusu bünyesinde barındırması sebebiyle inanç ekseninde hazırlanacak bir çalışma çalışmamızın sınırları aşacağı için çalışma sınırlarımız herkese açık olan devletin düzenlediği törenler ve daha çok Müslüman halkın katıldığı ritüeller olmuştur. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde klasik dönemde şenliklere dair genel bilgiler ve Osmanlı toplum hayatında şenliklerin yeri ele alınmıştır. İkinci bölümde, eğlence hayatı ve türleri, ramazan eğlenceleri, bayramlar, düğün, panayır; spora dayalı eğlence türleri, üçüncü bölümde törenler: cülus, biat, kılıç kuşanma,sefer alayı, cenaze töreni,doğum ve sünnet törenleri, spora dayalı eğlence etkinlikleri ele alınmıştır.Osmanlı eğlence hayatı anlatılırken vakanüvislerin, yerli ve yabancı seyyahların şahitliklerinden, tetkik eserlerden yararlanılmıştır. Ayrıca Başbakanlık arşivinden elde edilen harcama kayıtlarından yola çıkılarak bu belgelerin yorumlamasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was tried to set the framework of entertainment culture that is indispensable part of the daily life of Ottoman society. So far in the literature, several studies have been done on the social and cultural history of the Ottoman Empire. In this study, we have dealt with the entertainment culture of the Otttoman Empire from the point of view of social historiography of today. Within this framework. the entertainment life of the Muslim people who gave the original color to the mosaic structure of the Ottoman society was emphasized. Since a work to be prepared on the axis of faith would exceed the limits of our work because of including multiple nation, scope of our work has been restricted with the ceremonies open to public organized by the government and rituals that mostly attended by Muslim people. Our research mainly consists of three parts. In the first chapter, general information about the festivals in Classical Age has been given and the place of festival in the life of Ottoman society has been discussed. In the second chapter, entertainment life and genres, Ramadan entertainments, feasts, weddings, street fairs; types of entertainments based on sports, ceremonies have been discussed. Then, in the third chapter: enthronement oath of enlistment, sword-girding, military expedition, funeral, birth and circumcision ceremonies, sports-based entertainment activities have been discussed.While referring to the Ottoman entertainment life, the witnesses of local and foreign chroniclers and observation pieces were used. In addition, the expenditure records obtained from the archives of the Prime Ministry were taken into consideration and their interpretation was included.