Stabilization of yeast invertase
Maya invertazının dayanıklılığının arttırılması
  1. Tez No: 56575
  2. Yazar: ÖZLEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnvertaz, Enzim Dayanıklılığı, Kimyasal Çapraz Bağlama, Enzim İnaktivasyonu, İnaktivasyon Kinetiği vı, Invertase, Enzyme Stabilization, Chemical Cross-Linking, Enzyme Inactivation, Inactivation Kinetics IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz MAYA INVERTAZININ DAYANIKLILI?ININ ARTTIRILMASI Kaplan, Özlem Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ufuk Bakır Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Eylül 1996, 98 sayfa İnvertaz sukrozu glikoz ve fruktoza çevirdiği için invert şeker üretiminde kullanılan önemli bir endüstriyel enzimdir. Bu çalışmada invertaz enziminin ısıl ve pH dayanıklılığının çapraz bağlama yöntemiyle arttırılması ve böylece endüstriyel kullanım açısından daha verimli hale getirilmesi amaçlanmıştır. İnvertaz enzimi dört değişik çapraz-bağlayıcı ile bağlanmıştır. Bu çapraz- bağlayıcılar dimethylsuberimidate (DMS), dimethyladipimidate (DMA), dithiobisbutyrimidate (DTBP) ve formaldehiddir. Kullanılan çapraz-bağlayıcılar arasında sadece DMS ve formaldehid ısıl dayanıklılığı arttırmıştır. Diğer iki çapraz- bağlayıcı ile ısıl dayanıkhlıkda bir artış görülmemiştir. Bu sebeple ısıl inaktivasyon çalışması sadece DMS ve formaldehid ile yapılmıştır. pH dayanıklılığı ile ilgili çalışma ise DMS ile çapraz bağlanmış invertaz ile yapılmıştır.Inaktivasyon mekanizmasının hem doğal hem de çapraz bağlanmış enzim örnekleri için birinci derece inaktivasyon kinetiğine uyduğu görülmüştür. Deneylerin sonucunda DMS ve formaldehid ile çapraz bağlanan invertazm ısıya karşı doğal invertaza göre bir miktar daha dayanıldı hale geldiği görülmüştür. Aynı zamanda DMS ile çapraz bağlanan invertazm pH dayanıklılığı da artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STABILIZATION OF YEAST INVERTASE Kaplan, Özlem M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ufiık Bakır Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı September 1996, 98 pages Invertase is an industrially important enzyme that converts sucrose to glucose and fructose and is utilized for the production of invert sugar. In this study it is aimed to increase the thermal and pH stabilities of invertase by cross-linking to provide industrially more efficient processes. Invertase was cross-linked with four different cross-linkers. These were dimethylsuberimidate (DMS), dimethyladipimidate (DMA), dithiobisbutyrimidate (DTBP) and formaldehyde. Among the cross-linkers examined only DMS and formaldehyde increased thermal stability. With the other two, no thermal stabilization was achieved. So, thermal inactivation studies were performed with only DMS and formaldehyde. pH stabilization studies were performed with DMS cross-linked invertase. iiiInactivation mechanisms of the native and cross-linked invertases were both observed to obey first order inactivation kinetics during prolonged heat treatment. It was observed that cross-linking with DMS and formaldehyde increased the thermal stability of the invertase slightly. Also cross-linking with DMS increased the pH stability of the invertase.