Contribibution of students logical thinking ability, mathematical skills and spatial ability to achievement in secondary school physics
- Tez No: 56582
- Danışmanlar: PROF.DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Gelişme, Mantıklı Düşünme Yeteneği (Formal Düşünme Yeteneği), Matematik Becerisi, Uzaysal Yetenek, Uzaysal Yönelme, Uzaysal Görme. VI, Cognitive Development, Logical Thinking Ability (Formal Thinking Ability), Mathematical Skills, Spatial Ability, Spatial Orientation, Spatial Visualization. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz Ö?RENCİLERİN MANTIKSAL DÜŞÜNME YETENE?İ, MATEMATİK BECERİSİ VE UZAYSAL YETENE?İNİN ORTA Ö?RETİM FİZİK BAŞARISINA KATKISI DELİALİO?LU, Ömer Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Petek AŞKAR Temmuz 1996,135 sayfa Bu çalışmanın amacı iki yönlüdür: (i) öğrencilerin mantıksal düşünme yeteneği, matematik becerisi, uzaysal yeteneği bağımsız değişkenleri ile bağımlı değişken fizik başarısı arasındaki ilişkiyi incelemek, ve (ii) bu değişkenlerin fizik başarısına katkılarını bulmak. Veri toplamak için yedi ayrı ölçme aracı kullanılmıştır: (1) Fizik Başarı Testi, (2) Mantıksal Düşünme Yetenek Testi, (3) Matematik Yetenek Testi, (4) Kart Çevirme ve (5) Küp Karşılaştırma Testlerinden oluşan Uzaysal Yönelim ile (6) Kağıt Katlama ve (7) Yüzey Oluşturma Testlerinden oluşan Uzaysal Görme Testlerini içeren Görsel Uzaysal Yetenek Testleri.Bu çalışmanın denekleri Ankara Arı Lisesi 10. sınıfındaki 60 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma, 1995-1996 öğretim yılı bahar döneminde yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilen öğrencilerin tamamı fiziğe giriş dersi almaktaydılar. Öğrencilerin giriş özelliklerini ölçmek amacıyla bütün testler dönemin ilk haftasında uygulanmıştır. Fizik Başarı Testi 'Elektrostatik' ve 'Elektik Akımı' konulan işlendikten sonra tekrar uygulanmıştır. Hipotezleri test etmek için Korelasyon ve Çoklu Regrasyon istatistik teknikleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, bağımsız değişkenler (mantıksal düşünme yeteneği, matematik becerisi, ve uzaysal yönelme ve uzaysal görme boyutlarına ayrıştırılan uzaysal yetenek) ile bağımlı değişken (fizik başarısı) arasında anlamlı, olumlu ve doğrusal bir ilişki olduğunu göstermiştir. Değişkenler arasındaki yüksek ilişkiden dolayı, tüm katkı kombinasyonlarını görebilmek amacıyla dört ayrı regrasyon modeli kullanılmıştır. Tüm bağımsız değişkenler (mantıksal düşünme yeteneği, matematik becerisi, ve uzaysal yetenek) aynı zamanda ikili kombinasyonları (matematik becerisi + uzaysal yetenek, matematik becerisi + mantıksal düşünme yeteneği, ve mantıksal düşünme yeteneği + uzaysal yetenek) fizik başarısındaki dağılıma anlamlı katkı yapmaktadırlar. Bu çalışmanın sonuçlarının ve geliştirilen araçların ilişkili alanlarda ilerde yapılacak çalışmalara yardım etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTRIBUTION OF STUDENTS' LOGICAL THINKING ABILITY, MATHEMATICAL SKILLS AND SPATIAL ABILITY TO ACHIEVEMENT IN SECONDARY SCHOOL PHYSICS DELİALİO?LU, Ömer M.S., Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. Petek AŞKAR July 1996, 135 pages The purpose of this study was twofold: (i) to analyze the relationship between the independent variables, namely students' logical thinking ability, mathematical skills, and spatial ability and the dependent variable, namely physics achievement, and (ii) to find out the contribution of these variables to physics achievement. The data were collected through seven measurement instruments: (1) Physics Achievement Test, (2) Logical Thinking Ability Test, (3) Mathematical Skill Test and Visuo-Spatial Ability Tests which consisted of Spatial Orientation Tests (4) Card Rotation Test and (5) Cube Comparison Test, and Spatial Visualization Tests (6) Paper Folding Test and (7) Surface Development Test. IllThe subjects of the study were 60 10th grade students from Ankara An Lycee. The study was conducted in the Spring Semester of 1995-1996 School Year. All students participating in the study were taking an introductory physics course. For the assessment of the entry characteristics, all tests were administered in the first week of the semester. The Physics Achievement Test was administered again after the units of 'Electrostatic' and 'Electric Current' were taught. Correlational and multiple regression statistical techniques were used to test the hypotheses of the study. The results indicated that there was a significant correlation between the independent variables (logical thinking ability, mathematical skills, spatial ability which was later broken down to two factors as spatial orientation and spatial visualization) and the dependent variable (physics achievement). Because of the high correlation between the variables, four different regression models were used to see all possible combinations of the contributions of the variables to physics achievement. All independent variables (logical thinking ability, spatial ability and mathematical skill) as well as their combination in twos (mathematical skills + spatial ability, mathematical skills + logical thinking ability, and logical thinking ability + spatial ability) made significant contributions to the variation in physics achievement. The results of this study and the instruments developed are expected to help the studies in the future in related fields.