Cibrân Halîl Cibrân'ın 'Kafileler' şiirinin üslûp özellikleri
The stylistic characteristics within al-Mawakeb poem by Jubran Khalil Jubran
- Tez No: 857692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR EMEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ülûpbilim, Kafileler, Cibrân Halîl Cibrân, Fonetik, Terkip, Anlam, Stylistics-Al-Mawakeb-Jubran KHalîl Jubran-PhonologicalStructural-Metaphorical
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Üslûpbilim, edebî metinleri oluşturan dil dokusuna dayanarak onların incelenmesine ve tahlil edilmesine çalışır. Böylece edebî metinlerin anlamını ve dilin bundaki fonksiyonunu ortaya çıkarmak ister. Bu nedenle üslûpbilim, dilin okuyucu üzerindeki etkisine yoğunlaşır. Metinden harici unsurları çıkarmayı hedefler. Edebî metinlere tarafsız bir şekilde yaklaşmaya çalışarak onları fonetik, terkip ve anlam açısından tahlil eder. Bu çalışmada Cibrân Halîl Cibrân'ın Kafileler şiirinin üslûp özellikleri ele alınmış ve şu soruya cevap aranmaya çalışılmıştır: Üslûp araştırması, bir edebi metnin güzelliğini ne kadar yaratabilir ya da ortaya çıkarabilir? Ve bir şairin yaratıcılık kudretini nasıl ortaya koyabilir.
Özet (Çeviri)
Stylistics has tried to initiate a critical methodology that seeks to study and analyze the literary texts based on their linguistic structure which form the text, to expose the functions of language and the meaning manifestations which the author tended to show. So, Stylistics focused on the impact which language puts on the receiver, and Stylistics has been ambitious by removing the external things out of the text, and to deal the text neutrally, taking on responsibility the direct tackling of the text via three levels (Phonological, structural and metaphorical). Hence, we study the Stylistics features within Al-Mawakeb poem by Jubran KHalîl Jubran, trying to answer this question: To which extent can the Stylistic study create or extract an aesthetic impact within the literary text, and show the poet's creative abilities?