Coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılamanın imar planı ön araştırmalarında kullanılması: Adana-Karataş örneği
Using geographic information systems and remote sensing in preliminary development plan assessments: case study from Adana-Karataş
- Tez No: 565869
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA ÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Morfoloji, Geography, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bilgi, etkin kullanılmayı gerektiren önemli ve güçlü bir kaynaktır. Günümüz dijital çağında Uzaktan Algılama ile Coğrafi Bilgi Sistemlerinin entegrasyonu sayesinde özellikle mekânsal bilgiler toplanabilmekte, depolanabilmekte, işlenebilmekte, analiz edilebilmektedir. Böylece sahip olunan kaynaklar çok daha verimli yönetilebilmektedir. Mekânsal planlar; fiziki, doğal, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve geliştirmek, koruma ve kullanma dengesini sağlamak, ülke, bölge ve şehir düzeyinde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek, yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı ve güvenli çevreler oluşturmak amacıyla hazırlanmaktadır. Bu çalışmada, ilk olarak Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin imar planı araştırmalarına ilişkin kısmı çerçevesinde, Karataş ilçesi verileri derlenmiştir. Daha sonra, farklı dönemlerdeki Karataş ilçesi arazi kullanımı incelenerek mevcut duruma göre, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak, Karataş ilçesi için yerleşime uygunluk haritası yapılmıştır. Yerleşime uygun olmayan alan olarak tespit edilen sahaların, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini güvence altına almak kaydıyla, turizm çeşitliliği yaratmak amacıyla değerlendirilebilmesi irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Information is an important and powerful resource that requires effective use. Under auspices of integration of remote sensing and geographic ınformation systems in today's digitalage, spatial information can be collected, stored, processed and analyzed. Thus, the resources can be managed more efficiently. Land use plannings are prepared in order to protect and develop physical, natural, historical and cultural values, to maintain the balance of protection and utilization, to support sustainable development at country, region and city level, to create healthy and safe environments with high quality of life. In this study, firstly, the data of Karataş District have been compiled within the frame work of the development plan research of the spatial plans construction regulation. Then, the land use of the Karataş District in different periods was examined and land use map for the settlement areas was prepared using the geographical ınformation systems and remote sensing techniques. In order to ensure the sustainability of natural resources, the sites identified as unsuitable areas can be evaluated in order to create tourism diversity.
Benzer Tezler
- Elmalı ve Alibey su havzalarının uydu görüntü verileriyle izlenmesi ve bilgi sistemi oluşturma olanakları
Başlık çevirisi yok
ÇİĞDEM GÖKSEL
- Coğrafi bilgi sistemleri uzaktan algılama verilerinin fiziki coğrafyada kullanım alanları
Fields of use of the geographic information system and remote sensing data in physical geography
AHMET YILDIRIM
- Afet sonrası yeniden yapılandırma sürecinde coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımı
The use of geographic information systems in the process of post-disaster reconstruction
SÜLEYMAN SALİH BİRHAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Şehircilik ve Bölge PlanlamaGebze Yüksek Teknoloji EnstitüsüŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. DARÇIN AKIN
- Sakarya Nehri Göksu Çayı Havzası'nın doğal ortam koşulları kapsamında sürdürülebilir havza yönetimi ve planlaması
Sustainable watershed management and planning within the scope of natural environment conditions of Göksu River Basin (Sakarya River)
SULTAN MURAT UZUN
- Optimal high-speed rail route selection using GIS, remote sensing, and multi-criteria decision analysis techniques
CBS, uzaktan algılama ve çok kriterli karar verme analizi tekniklerini kullanarak optimum yüksek hızlı tren güzergahı seçimi
SUHRABUDDIN NASERY
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Jeodezi ve FotogrametriEskişehir Teknik ÜniversitesiUzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. UĞUR AVDAN