Optik koherans tomografi yöntemiyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde retina'nın morfometrik yapısının incelenmesi
İnvestigation of the morphometric structure of the retina in patients with chronic obstructive pulmonary disease by optical coherence tomography
  1. Tez No: 565893
  2. Yazar: SİBEL ATEŞOĞLU KARABAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYMELEK ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Morfometri, KOAH, OKT, retina, Morphometry, COPD, OCT, retina
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: GOLD 2017'ye göre KOAH tanısı alan bireylerde yetersiz oksijenlenmeye bağlı olarak meydana gelen hipoksilerde, retina'da oluşan değişimlerin OKT ile incelenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmaya katılan 18 yaş ve üstü 76 KOAH'lı ve 80 sağlıklı bireyin her iki gözünden de ölçümler alınmış ve toplamda 312 göz üzerinde çalışılmıştır. KOAH'lı hastalar GOLD 2017'ye göre tanı konularak A, B, C ve D olmak üzere dört grupta incelenmiştir. OKT ile fovea centralis, fovea centralis merkezli 3 mm. ve 6 mm. çapta RSLT kalınlıkları ve OSB merkezli RSLT kalınlık ölçümleri superior, inferior, temporal ve nasal olmak üzere dört kadranda incelenmiştir. Grupların karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis testi ve sonrasında Conover ikili karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: KOAH erkeklerde kadınlara göre daha yaygın bulunmuştur. Oksijen saturasyonunun GOLD A grubunda en yüksek, GOLD D grubunda ise en düşük olduğu belirlenmiştir. RSLT kalınlığının; fovea centralis'de GOLD D grubunda diğer KOAH gruplarına göre en ince olduğu; 3mm. çapta superior, inferior, temporal ve nasal kadranlarda GOLD D grubunda diğer gruplara göre en ince olduğu; 6mm. çapta superior, inferior ve nasal kadranlarda GOLD B ve GOLD D gruplarında diğer gruplara göre daha ince olduğu saptanmıştır. OSB merkezli peripapillar alanda RSLT kalınlığı inferior kadranda GOLD B, GOLD C ve GOLD D gruplarında en ince, temporal kadranda ise GOLD A ve GOLD C gruplarında en kalın olduğu tesbit edilmiştir. Gruplar arasında oluşan bu farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: KOAH'ın toplumumuzda erkeklerde kadınlara göre daha yaygın bulunduğu ve hem macular hem de peripapillar alanlardaki farklı kadranlarında RSLT kalınlıklarında incelmelere neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the changes in the retina due to inadequate oxygenation in patients diagnosed with COPD according to GOLD 2017. Materials and method: Measurements have been taken from both eyes of 76 COPD and 80 healthy individuals aged 18 years and older and a total of 312 eyes have been studied. Patients with COPD have been examined in four groups A, B, C and D, according to GOLD 2017. RNFL thicknesses of 3 mm and 6 mm diameters with fovea centralis, fovea centralis with OCT and RNFL thickness measurements at the ONH center have been investigated in for four quadrants: superior, inferior, temporal and nasal. Kruskal-Wallis test and Conover paired comparison method were used in the comparison of COPD and control groups. Results: It has been concluded that COPD was more common in males than in females. Oxygen saturation was the highest in GOLD A group and the lowest in GOLD D group. The thickness of the RNFL is the thinnest in the GOLD D group in fovea centralis compared to other COPD groups; 3mm diameter of superior, inferior, temporal and nasal quadrants compared to the other groups in the GOLD D group in the thinnest, 6mm diameter in the superior, inferior and nasal quadrants have been found to be thinner in GOLD B and GOLD D groups than in the other groups. It has been found that RNFL thickness in ONH centered peripheral area was the thinest in GOLD B, GOLD C and GOLD D groups in inferior quadrant; In the temporal quadrant, GOLD A and GOLD C groups were the thickest. It was concluded that these differences between the groups were statistically significant. Conclusion: COPD has been found to be more common in males than females in our society, and it has been seen to cause thinning of the thickness of RNFL in different quadrants in both macular and peripheral areas.