Kontrollü bölgelerde oluşan evsel atık içerisindeki ambalaj atıkları miktarının belirlenmesi ve ayırma tesisine entegrasyonu
Determination of the amount of packaging waste in domestic waste in controlled regions and integration of the separation plant
- Tez No: 565942
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN ŞEVKİ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfır Atık, Katı Atık, Geri dönüşüm, Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi, Zero Waste, solid waste, recycling, packaging waste collection plant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda, ekonomik ve teknolojik gelişmelere koşut olarak, katı atık miktarı ve türü giderek artmaktadır. Ortaya çıkan atıklar, yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmedikleri takdirde; hava, su ve toprak kirlenmesine neden olurlar. Doğa, sınırsız bir kaynak değildir. Ekolojik dengenin muhafaza edilmesi gerekir. Çünkü bozulan ekolojik dengenin yeniden oluşması zor, bazen de imkânsızdır. Katı atıkların çevreye en az zarar vermelerini sağlamak için uygun bertaraf yöntemleri kullanılmalıdır. Geri kazanım projeleri ile katı atıkların üretim miktarı ve ekonomik maliyetini azaltmak mümkündür.“Sıfır Atık”projeleri kapsamında 2018 yılında ülkemizde geri dönüşüm seferberliği ilan edilmiş olup bu doğrultuda birçok kurum ve kuruluş geri dönüşüm hizmetlerine daha hassas yaklaşmaya başlamışlardır. Bu çalışma kapsamında Kayseri kenti Melikgazi ilçesinde seçilen pilot bölgelerin evsel atıkları içerisinde bulunan ambalaj atıklarının miktarı, ambalaj atıklarının toplanması, Melikgazi Belediyesi Ambalaj Atıkları Toplama Ayırma Tesisi mevcut durumları atık karakteristik çalışmaları ile incelenmiş olup evsel atıkların toplama ayırma tesisine entegrasyonu projesi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda korumalı çöp noktası olan (sokak toplayıcıların müdahale edemediği) Avm'ler de oluşan günlük 7.5 ton evsel atık içerisinden ortalama 5 ton karışık ambalaj atığının toplama ayırma tesisinde ayrıştırılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, in parallel with economic and technological developments, the amount and type of solid waste is increasing steadily. The resulting waste is not disposed of in accordance with the regulations; air, water and soil pollution causes. Nature is not an unlimited resource. Ecological balance needs to be maintained. Because it is difficult and sometimes impossible for the ecological balance to be restored. Appropriate disposal methods should be used to ensure that solid wastes do the least damage to the environment. It is possible to reduce the production quantity and economic cost of solid wastes by recycling projects. Within the scope of“zero waste”projects, recycling campaign has been announced in our country in 2018 and accordingly many institutions and organizations have started to approach recycling services more sensitive. Within the scope of this study, the amount of packaging waste in the Melikgazi District of Kayseri, the collection of packaging waste, the collection of packaging waste in the municipality of Melikgazi, the current situation of the collection facility were investigated and the project on integration of domestic wastes into the collection facility was investigated. As a result of the research, it was determined that an average of 5 tons of mixed packaging waste from 7.5 tons of domestic waste per day, consisting of shopping centers with protected garbage points (where street collectors can't intervene), could be decomposed at the collection separation facility.