Bariatrik cerrahinin HDL fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of bariatric surgery on the functions of HDL
  1. Tez No: 565974
  2. Yazar: ONUR ÖZENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN MAYİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Apo A1, Bariatrik Cerrahi, HDL Fonksiyonu, OxLDL, PON1, Sleeve, Apo A1, Bariatric Surgery, HDL Function, OxLDL, PON1, Sleeve Gastrectomy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) uygulanan hastalarda bariatrik cerrahinin high density lipoprotein (HDL)'in fonksiyonları üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Temmuz 2018 - Eylül 2018 tarihleri arasında SBÜ Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde morbit obezite tanısı almış, multidisipliner ekip tarafından değerlendirilerek bariatrik cerrahiye uygun bulunan, 18 - 65 yaş arasındaki olgulardan bilgilendirilmiş onam formunu okuyup çalışmaya katılmayı kabul eden, sleeve gastrektomi (SG) planlanan 30 hasta rastlantısal olarak dahil edilmiştir. Çalışmaya katılmaya onay vermeyen, revizyon veya başka bariatrik prosedür planlanan, lipit profilinde bozukluk olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik özellikleri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. ve 6. aylardaki rutin biyokimya parametrelerinden glukoz, trigliserit (TG), total kolesterol, HDL, low density lipoprotein (LDL) ve HDL fonksiyonu için apolipoprotein A1 (Apo A1), okside LDL (oxLDL), paraoksonaz 1 (PON1) ve lipoprotein associated phospholipase A2 (Lp-PLA2) değerlendirildi. Bulgular: Glukoz ve TG değerleri ameliyattan sonra erken dönemden itibaren ameliyat sonrası 6. aya kadar anlamlı olarak azalmıştır. Kolesterol düzeylerinde istatistiksel anlamlı değişim saptanmamıştır. HDL düzeyi, ameliyat sonrası 3. aydan itibaren anlamlı artış göstermiştir. HDL'nin fonksiyonunu gösteren parametrelerden Apo A1, HDL ile uyumlu artış göstermiştir. OxLDL ve PON1 ise birbiriyle korele şekilde istatistiksel anlamlı azalmıştır. Sonuç: Bariatrik cerrahi sonrasında HDL düzeylerindeki artışın yanında Apo A1'deki artma, oxLDL ve PON1'deki azalma HDL'nin fonksiyonlarının da iyileştiğini göstermektedir. Bu durumun, SG sonrasında kardiyovasküler hastalık (KVH) riskindeki azalmanın mekanizmasının anlaşılmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to investigate the effect of bariatric surgery on the functions of high density lipoprotein (HDL) in patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG). Material and Methods: 30 patients diagnosed as morbid obesity scheduled for sleeve gastrectomy were incidentally included in our study who were evaluated by multidisciplinary team and found suitable for bariatric surgery and who read the informed consent form and agreed to participate in this study. Patients who did not agree to participate in the study, who were scheduled for revision or other bariatric procedures and who had dyslipidemia were excluded from the study. Routine biochemistry parameters glucose, triglyceride (TG), total cholesterol, HDL, low density lipoprotein (LDL) and for HDL function apolipoprotein A1 (Apo A1), oxidized LDL (oxLDL), paraoxonase 1 (PON1) and lipoprotein associated phospholipase A2 (Lp-PLA2) levels were evaluated at preoperatively and 3 and 6 months after surgery. Results: Glucose and TG values decreased significantly from the early postoperative period until 6 months after surgery. There was no statistically significant change in cholesterol. HDL showed a significant increase from 3 months after surgery. Apo A1, which shows the function of HDL, has increased in accordance with HDL. OxLDL and PON1 were statistically significantly correlated with each other. Conclusion: In addition to the increase in HDL levels after bariatric surgery, the increase in Apo A1 and the decrease in oxLDL and PON1 suggest that HDL functions have improved. It is believed that the improvement may be contributed to the understanding of the mechanism of reduction in the risk of cardiovascular diseases (CVD) after SG.