Senkoplu hastaların değerlendirilmesinde Anadolu Senkop Kuralları ile San Francisco Senkop Kuralları'nın karşılaştırılması
Comparision of Anatolian Syncope Rules with San Francisco Syncope Rules for management of patients with syncope
- Tez No: 565973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Senkop Kuralları, San Francisco Senkop Kuralları, risk sınıflaması, senkop, Anatolian Syncope Rules, San Francisco Syncope Rules, risk stratifying, syncope
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise senkop ile başvuran hastalarda risk sınıflaması yapabilmek için geliştirilmiş olan skorlardan en çok kullanılan San Francisco Senkop Kuralları ile Anadolu Senkop Kuralları'nı karşılaştırmak ve olumsuz olayı görmede hangisinin daha üstün olduğunu tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; prospektif, kesitsel, kohort çalışmasıdır. 01.11.2018-30.04.2019 tarihleri arasında; geçici bilinç kaybı veya bayılayazma şikayeti ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran hastalar ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 231 hastanın 159'unda (%68,8) olumsuz olay görülmezken; 42 (%18,2) hasta başvuru anında, 30 (%13) hasta taburculuğundan sonraki 1 ay içinde olumsuz olay yaşadı . Olumsuz olay yaşamayanlar, başvuru anında olumsuz olay yaşayanlar ve taburculuk sonrası olumsuz olay yaşayanların San Francisco Senkop Kuralları ve Anadolu Senkop Kuralları puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. San Francisco Senkop Kuralları için duyarlılık %87,5, seçicilik %66,6 olarak tespit edildi. San Francisco Senkop Kuralları için pozitif olabilirlik oranı %95 güven aralığında 2,62; negatif olabilirlik oranı 0,19 ile iyi bir test olarak bulundu. Riskli hasta belirleme oranı 1,229 ile, riskli olmayan hastaları belirleme oranı da 1,038 ile uygun bir test olarak bulundu. Anadolu senkop kurallarıı için duyarlılık %86,1, seçicilik %78,6 olarak tespit edildi. Pozitif olabilirlik oranı %95 güven aralığında 4,03; negatif olabilirlik oranı 0,18 ile iyi bir test olarak bulundu. Riskli hasta belirleme oranı 1,147, riskli olmayan hastaları belirleme oranı 1,043 ile uygun bir test olarak bulundu. Anadolu Senkop Kuralları'nın %4,7 gibi küçük bir farkla San Francisco Senkop Kuralları'ndan daha iyi bir ayrım sunduğunu tespit ettik. Sonuç: Anadolu Senkop Kuralları da San Francisco Senkop Kuralları da Acil serviste riskli hastaları belirlemek için kullanılabilir. Ancak bunların sadece yardımcı olduğu esas kararın klinisyene ait olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study is to compare San Francisco Syncope Rules, used most frequently for risk stratifying of syncope patients in emergency department, with Anatolian Syncope Rules and to compare their performance. Material and Method: This is a prospective, cross-sectional, cohort study. patients presented with transient loss of consiousness and near-syncope to our emergency department between 11.01.2018 and 04.30.2018 were participated in the study. Results: 231 case were included in the study. 159 of 231 patients (68.8 %) had no serious event, 42 patients (18.2 %) had a serious event at the admission to the emergency department and 30 patients (13 %) during one month period after discharge. We determined statistically significant difference between San Francisco Syncope Rules and Anatolian Syncope Rules for these patient groups. San Francisco Syncope Rules Sensitivity 87.5% and specifity 66.6%. San Francisco Syncope Rules was found to be a good test with a positive predictive value of 2.62, negative predictive value of 0.19 (95% confidence interval), 1.229 ratio of detection of high risk patients and 1.038 of low risk patients. Anatolian Syncope Rules Sensitivity 86.1% and specifity 78.6%. San Francisco Syncope Rules was found to be a good test with a positive predictive value of 4.03, negative predictive value of 0.18 (95% confidence interval), 1.147 ratio of detection of high risk patients and 1.043 of low risk patients. We found that Anatolian Syncope Rules had a better discriminability than San Francisco Syncop Rules with a small but significant difference as 4.7%. Conclusion: Either Anatolian Syncope Rules or San Francisco Syncope Rules can be used to determine high risk patients at emergency department. These rules can help to clinicians to manage syncope patients but should be remembered that final decision's made by clinicians.