Psoriatik hastalarda yağlı karaciğer ve metabolik sendrom sıklığı
The prevalence of fatty liver and metabolic syndrome inpsoriatic patients.
  1. Tez No: 565993
  2. Yazar: AYŞE İSMİHAN ONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAK CELAL ULAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Gastroenteroloji, Family Medicine, Dermatology, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, metabolik sendrom, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı, Psoriasis, metabolic syndrome, non-alcoholic fatty liver disease
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada Psoriatik hastalarda NAYKH (non alkolik yağlı karaciğer hastalığı) ve metabolik sendrom (MetS) sıklığını saptamak amaçlandı. Yöntem: Bu prospektif çalışmada tek-merkez deneyimi olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 122 psoriatik hasta ve psoriatik olmayan 60 kişiden oluşan kontrol grubu alındı. Hastaların demografik özelliklerini ve biyokimyasal parametrelerini içeren bilgiler elektronik ortamdan alındı. Hepatobiliyer ultrasonografi deneyimli aynı radyolog tarafından yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda katılımcı sayısı psoriatik hasta grubunda 122, kontrol grubunda 60'dır. Psoriatik hasta grubunda 57 erkek 65 kadın, kontrol grubunda 26 erkek 34 kadın katılımcı yer almıştır (p=0,75). Psoriatik hastalarda MetS oranı %43,4 kontrol grubunda %40 olarak saptandı (p=0,75). NAYKH oranı ise psoriatik hastalarda % 77, kontrol grubunda ise %61 idi (p=0,036). MetS olan psoriatik hastalarda olmayanlara göre daha yüksek oranda NAYKH mevcuttu (p=0,002). Sonuç: Psoriatik hastalarda MetS varlığında NAYKH yüksek oranda görülmektedir. NAYKH siroz gelişimi, hepatoselüler karsinom ve kardiyovasküler komplikasyonlar açısından risk faktörü olarak tanımlandığından Psoriatik hastaların bu açıdan ultrasonogrfi ile kontrolleri koruyucu hekimlik açısından önemlidir. Bu grupta NAYKH araştırılmalı ve uygun tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to determine the frequency of NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease) and metabolic syndrome (MetS) in psoriatic patients. METHODS: In this prospective study, 122 psoriatic patients and 60 control subjects who admitted to Istanbul Medeniyet University, Goztepe Training and Research Hospital, Dermatology Clinic were included as a single center experience. Data including demographic characteristics and biochemical parameters of the patients were obtained electronically. Hepatobiliary ultrasonography of patients were performed by same experienced radiologist. RESULTS: In our study, the number of cases was 122 in the psoriatic group and 60 in the non-psoriatic control group. There were 57 male and 65 female patients in the psoriatic group, while 26 male and 34 female participants in the control group (p = 0.75). The rate of MetS in psoriatic group was 43.4% and 40% in the control group, respectively (p = 0.75). NAFLD rate was 77% in psoriatic patients and 61% in control group (p=0,036). By means of NAFLD presence, patients with MetS had higher ratio compared to without MetS (p=0.002) CONCLUSION: In the presence of metabolic syndrome in psoriatic patients, NAFLD is seen in a high rate in psoriatic patients. NAFLD is a risk factor for the development of cirrhosis, hepatocellular carcinoma and cardiovascular events. In this group, NAFLD should be investigated and appropriate preventive measures should be taken.