Orta ve şiddetli Psoriasis vulgaris hastalarında karaciğer fibrozisinin değerlendirilmesi
Evaluation of liver fibrosis in moderate and severe Psoriasis vulgaris patients
  1. Tez No: 839877
  2. Yazar: HANDE YAĞMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA ÖZTAŞ KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer fibrozisi, metabolik sendrom, NAYKH, psoriasis, skor, Liver fibrosis, metabolic syndrome, NAFLD, psoriasis, score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Psoriasis vulgaris, sadece cilt ile sınırlı olmayan, metabolik sendrom(MS) ve non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı(NAYKH) ile ilişkili olabilen bir hastalıktır. Son bulgular, sitokin aracılı inflamasyonun ortak bağlantı olabileceğini göstermektedir. NAYKH'nin erken saptanması, kişiye özel tedavi yaklaşımları açısından önemlidir. Çalışmamızın amacı polikliniğimizde takip edilen orta-şiddetli psoriasis vulgaris hastalarını retrospektif olarak araştırarak, noninvaziv olarak karaciğer fibrozisini değerlendirmektir. YÖNTEM: Çalışmaya 200 orta-şiddetli psoriasis hastası, 50 gönüllü alındı. Hastaların tetkik ve görüntüleme sonuçları, hasta dosyalarındaki verileri kaydedildi. Psoriasis şiddetinin değerlendirilmesinde PAŞİ kullanıldı. Hastaların maximum PAŞİ anındaki NAFLD fibrosis, FİB-4 skorları, De Ritis oranları hesaplandı. Bu skorlara göre karaciğer fibrozis riskleri ve metabolik sendrom prevalansı belirlendi. Elde edilen tüm veriler, kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Karşılaştırma; hastalar ve gönüllüler 40 yaş altı ve üstü olarak ayrılarak da yapıldı. BULGULAR: Hasta ve kontrol grubu arasında cinsiyet, yaş, sigara kullanım ve alkol kullanım oranı açısından farklılık yoktu. Metabolik sendrom prevalansı psoriasis grubunda; %31,5'tu ve kontrol grubuna göre yüksekti. Ayrıca; ortalama HDL değeri düşük; insülin ve trigliserit değeri, bel çevresi yüksekti. NAFLD fibrosis skoruna göre hastaların %27'si, De Ritis oranına göre %52'si, FİB-4 skoruna göre %17'si karaciğer fibrozisi açısından riskli gruptaydı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında psoriasis hastalarında NAFLD fibrosis ve FİB-4 skorları anlamlı derecede yüksekti. Psoriasis hastalarında maximum PAŞİ değeri, hastalık süresi ve psoriatik artrit varlığı; metabolik sendrom varlığı ve karaciğer fibrozu riski ile ilişki göstermedi. INH kullanım öyküsü ile; metabolik sendrom varlığı ve karaciğer fibrozis skorları arasında ilişki bulunamadı. Psoriasis hastalarında USG'de karaciğer yağlanması, kontrol grubuna göre yüksek değildi. SONUÇ: Psoriasis hastalarında NAYKH, metabolik sendrom, karaciğer fibrozu ve diğer komorbiditelerin görülme riski artmıştır. Metabolik sendrom ve karaciğer fibrozu açısından riski bulunan psoriasis hastalarının invaziv olmayan biyobelirteçler ve karaciğer ultrasonografisi ile düzenli olarak takibi; potansiyel komorbid durumların erken tanınarak gerekli uygun tedavi almaları konusunda yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of liver fibrosis in moderate and severe psoriasis vulgaris patients AIM: Psoriasis vulgaris is a disease that is not limited to the skin and may be associated with metabolic syndrome and non-alcoholic fatty liver disease(NAFLD). Recent findings suggest that cytokine-mediated inflammation may be the common link. Early detection of NAFLD is essential for personalized treatment approaches. Our study aim is to evaluate liver fibrosis noninvasively by retrospectively investigating moderate-severe psoriasis vulgaris patients followed in our outpatient clinic. MATERIALS AND METHODS: 200 moderate-severe psoriasis patients and 50 volunteers were included in the study. The patients' examination, imaging results and data in the patient files were recorded. PASI was used to evaluate the severity of psoriasis. The patients' NAFLD-FS, FIB-4, De Ritis rates at the time of maximum PASI were calculated. According to these scores, liver fibrosis risks and metabolic syndrome prevalence were determined. All data acquired were compared with the control group. To compare, Patients and volunteers were also divided into those under and over 40 years of age. RESULTS: There was no difference between psoriasis patients and the control group in terms of age, gender, smoking and alcohol use rate. The prevalence of metabolic syndrome in the psoriasis group was 31,5 higher than the control group. Moreover, low average HDL value, Insulin and triglyceride values and waist circumference were high. 27% of the patients were in the risk group for liver fibrosis according to the NAFLD fibrosis score, 52% according to the De Ritis ratio, and 17% according to the FIB-4 score. NAFLD fibrosis and FIB-4 scores were significantly higher in psoriasis patients compared to the control group. Maximum PASI value, disease duration and presence of psoriatic arthritis in psoriasis patients; It did not show a relationship between metabolic syndrome and the risk of liver fibrosis. With a history of INH use; No correlation was determined between the presence of metabolic syndrome and liver fibrosis scores. Fatty liver on USG was not higher in psoriasis patients than in the control group. CONCLUSION: The risk of NAFLD, metabolic syndrome, liver fibrosis and other comorbidities increase in psoriasis patients. Regular follow-up of psoriasis patients at risk for metabolic syndrome and liver fibrosis with liver ultrasonography and non-invasive biomarkers; It can help in early diagnosis and selection of appropriate treatment.