Friedrich Wilhelm Nietzsche'de Decadence, nihilizm ve üstinsan ilişkisi
Decadence, nihilism and overman relations at Friedrich Wilhelm Nietzsche
- Tez No: 566068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Güç İstenci, Ebedi Dönüş, Dionysos, Perspektivizm, Will to power, Eternal Return, Dionysos, Perspectivism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Nietzsche'nin ana kavramları olan decadence, nihilizm ve üstinsanın neliği ve birbirleriyle ilişkilerine odaklanmaktadır. Tezin ana sayıltısı, söz konusu kavramlar ve birbirleriyle ilişkisi ekseninde yapılacak bir Nietzsche yorumunun, onun felsefesinin ana yapısını görmemize olanak sağlayacağıdır. Bu kavramlar ve bu kavramların birbirleriyle ilişkileri, Nietzsche'nin Batı uygarlığına, dine, ahlaka ve geleneğe yönelik eleştirilerinin merkezinde yer aldığı gibi, onun bu eleştirilerinden damıttığı yeni değerler de yaşam felsefesinin merkezinde yer alır. Bu bakımdan, Nietzsche'nin üstinsan ve değerlerini anlamak için, decadence ve nihilizm çözümlemesini göstermek kaçınılmazdır. Nitekim Nietzsche, üstinsanı nihilizmin bir imkânı olarak görür ve üstinsanı felsefesinin nihai amacı haline getirir. Bu bakımdan nihilizmin aşamalarının ve üstinsanın konumunun aydınlatılması gerekmektedir. Çalışma, giriş ve sonuç hariç iki ana bölüm olarak kurgulanmıştır. Giriş bölümünde, Nietzsche felsefesinin temel yapısı ortaya konulmuştur. Çalışmanın 'F.W. Nietzsche'de Decadence ve Nihilizm Sorunu' adını taşıyan birinci bölümünde Nietzsche'nin erken dönem metinlerinden hareketle Apollon ve Dionysos arasındaki uyum, Sokrates'in, Hristiyanlığın ve ahlaklılığın“decadence”a etkileri, Nietzsche'nin“Tanrı öldü”sözünün anlamı ve onun felsefesindeki yeri irdelenmiştir. Decadence ve nihilizm arasındaki ilişkinin niteliği ve“decadence”ın zorunlu olarak nihilizmi gerektirdiği gösterilmeye çalışılmıştır. Yine bu bölümde, nihilizmin tarihi süreçleri, nihilizmin ne anlama geldiği, edilgin nihilizmden etkin nihilizme geçişin imkânı, güç istencinin nihilizm aşamaları, Nietzsche'nin modernite ve aydınlanma eleştirisi ve Nietzsche'nin nihilist olup olmadığı irdelenmiştir. Nihilizmin değerlerin yeniden değerlendirmesine imkân tanıdığı ve Nietzsche'nin, üstinsan düşüncesi ile nihilizmden bir çıkış yolu bulduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın F.W. Nietzsche'de Decadence ve Nihilizm Sorununun Aşılması ve Üstinsan' adını taşıyan ikinci bölümünde, Nietzsche'nin insan tiplerine yer verilmiş, her dönemin insanı nasıl biçimlendirdiği ve onun insan kavrayışı gösterilmeye çalışılmıştır. Yine bu bölümde, üstinsanın ortaya çıkma koşulları bakımından perspektivizm, güç istenci, ebedi dönüş kavramlarının rolü irdelenmiştir. Nietzsche'nin üstinsan düşüncesi ile ne anlatmak istediği ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the decadence, nihilism and the essence of overman which are the key concepts of Nietzsche and their relations with each other. The main premise of the thesis is that a Nietzsche interpretation in line with these concepts and their relation with each other will allow us to see the main structure of his philisophy. As these concepts and their relations with each other are at the center of Nietzsche's criticism of Western civilization, religion, morality and tradition; also the new values distilled from his criticisms are at the center of his philosophy of life. In this respect, it is necessary to analyze concepts of decadence and nihilism to understand Nietzsche's overman and its values. Nietzsche sees the overman as an oppurtinity of nihilism and turns the overman into the ultimate aim of philosophy. In this respect, the stages of nihilism and the position of overman must be cleared up. The study is structured as two main chapters except introduction and conclusion. In the introduction, the fundamentals of Nietzsche Philosophy is outlined. In the first chapter which has the title:“Decadance and Nihilism Problem at F.W. Nietzsche”, the harmony between Apollon and Dionyos with reference to early period texts of Nietzsche; the effects of Christianity and Morality to the Decadance by Socrates; the meaning of Nietzsche's expression;“God is Dead”and the position of this expression in his philisophy are scrutinised. Also the essence of the relation between Decadance and Nihilism is tried to be demonstrated and the fact that nihilism necessiates decadance is tried to be defended. Again in this chapter the historical processes of nihilism, the meaning of nihilism, the possibility of transition from passive nihilism to active nihilism, the nihilistic stages of the“will to power”, Nietzsche's critique of modernity and enlightenment and whether or not Nietzsche is a nihilist are scrutinised. It has been tried to show that nihilism allows the reassesment of values and that Nietzsche has found a way out of nihilism with the idea of overman . In the second chapter of this study entitled“Overcoming of the decadance and nihilism problem at Nietzsche and Overman”, human types of Nietzsche are included.How each period shapes human and how Nietzsche understands humanbeing are tried to be shown. Again in this chapter, the concepts the role of the perspectivism, the“will to power”and the eternal return are discussed with regards to circumstances at emergence of overman. What Nietzsche wants to express with the idea of overman is tried to be stated.