Modern kent anlayışına alternatif olarak sakin şehir: Halfeti
Slow city as an alternative of modern city: Halfeti
- Tez No: 566086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cittaslow (Sakin Şehir) Hareketi, Halfeti, Modern Kent, Tüketim Kültürü, Küreselleşme, Cittaslow (Slow City) Movement, Halfeti, Modern City, Consumption Culture, Globalization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma modern kent anlayışına alternatif olma iddiasıyla 1999 yılında İtalya'nın Orvieto şehrinde ortaya çıkmış ve kısa süre içinde bir uluslararası belediyeler ağı haline gelmiş Cittaslow (Sakin Şehir) hareketinin sahada toplumsal zeminde karşılığının ne düzeyde olduğunu araştırmaktadır. Bu kapsamda öncelikle Cittaslow Hareketi'ni doğuran sosyo-kültürel ve ekonomik dinamikler toplum bilimi alanındaki çalışmalar içerisinde ele alınmış ve tüketim kültürünün hakim olduğu modern şehir yaşamı betimlenmiştir. Çalışmanın devamında sürdürülebilir yaşam tarzı arayışı içerisinde modern şehir hayatına alternatif bir yaşam biçimi vadeden Yavaş Hareketleri kapsamında Cittaslow (Sakin Şehir) belediyeler ağı ele alınmıştır. Son olarak Türkiye'de Cittaslow üyesi olan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı bir saha araştırması yapılmıştır. Bu süreçte nitel araştırmalarda kullanılan derinlemesine görüşme ve gözlem teknikleriyle elde edilen veriler ışığında Cittaslow hareketinin 2013 yılından beri üyesi olan Halfeti'de nasıl bir değişim ve dönüşümün yaşandığı, hareketin ilçe ve halkına sağladığı imkanlar, hareketin ilçede varsa başarıları ve son olarak zayıf-eksik yönlerinin ne olduğu sorularına cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the extent to which the Cittaslow movement, which emerged in the city of Orvieto in Italy in 1999 with the claim of being an alternative to the modern city concept, has quickly become an international network of municipalities. In this context, first of all, socio-cultural and economic dynamics that gave birth to Cittaslow Movement have been discussed in the field of social science studies and modern city life which is dominated by consumption culture has been described. In this study, Cittaslow (Calm City) network of municipalities has been discussed within the scope of Slow Movements, which promises an alternative lifestyle to modern city life in search of sustainable lifestyle. Finally, a field research was used qualitative research methods and techniques in Halfeti of Sanliurfa in Turkey is a member of Cittaslow is made. In the light of the data obtained through in-depth interviews and observation techniques used in qualitative research in this process, what kind of change and transformation took place in Halfeti, which has been a member of Cittaslow movement since 2013, the opportunities provided by the movement to the district and its people, and the successes of the movement in the district, was searched for answers.