Sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik bir facebook grubunun ve bu gruba ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
The investigation of a facebook group for social students teachers and teachers 'views on this group
- Tez No: 566229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Öğretmeni, sosyal medya, eğitim, internet, facebook
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gelişen teknoloji ve değişen dünya ile birlikte sosyal medya ve sosyal platformlar hayatın her yerinde yoğun ve aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum eğitim süreci içinde kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Sosyal medyanın eğitim sürecinde kullanılması konusu gündeme gelmiş ve gittikçe önem kazanmıştır. Bu araştırmayla, sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal medyayı eğitim amaçlı kullanmalarına konusuna yer verilmiştir. Araştırma, nitel yöntemin kullanıldığı doküman incelemesi ve yarı yapılandırılmış görüşme modeline dayanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018- 2019 eğitim öğretim yılında Türkiye'de facebook üzerinde bulunan ve en kalabalık takipçi sayısına (21.889 kişi) sahip olan Sosyal Bilgiler Zümresi grubu oluşturmaktadır. Araştırmada araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman inceleme formu kullanılmıştır. Görüşme formu rastgele seçilen öğretmenlere çevrimiçi ortamda gönderilmiş ve cevaplamaları istenmiştir. Araştırmanın, bulgularına bakılarak öğretmenlerin sosyal medyayı eğitim sürecinde kullanma konusuna olumlu yaklaştıkları ve olabildiğince kullanmaya çalıştıkları söylenebilir. Bununla birlikte doğru ve amacına göre kullanılması konusunda bazı önlemlerin alınması gerektiği görüşünün savunulduğu da dikkat çekmektedir. Araştırmanın sonucuna göre sosyal medyanın eğitim sürecinde kullanılması gerektiği, bunun çağın bir gerekliliği olduğu ve kaçınılmaz bir durum haline geldiği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bunun bazı bilgilendirici ve eğitici süreçlerle birlikte yürütülmesi gerektiği, program yapıcıların ve ailelerinde bu sürece dâhil edilerek ele alınması gerektiği konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the developing technology and the changing world, social media and social platforms have been use dintensively and actively in all parts of life. This situation has become inevitable in the training process. The use of social media in the educational process has come to thefore and has gained importance. With this research, it has been mentioned that social studies teachers use social media for educational purposes. The research is based on document analysis and semi-structured interview model using the qualitative method. The study group, on facebook 2018- 2019 academic year in Turkey and is the most populous group consisting of Social Studies teachers. A semi-structured interview form and a document review form were used in the study. The interview form was sent to randomly selected teachers online and asked to answer. According to the findings of there search, it can be said that teachers approach the subject of using social media in education process and try to use them as much as possible. However, it is also note worthy that there is a need to take some measures in order to use it correctly and for its purpose. According to the results of the study, it is concluded that social media should be used in the education process, this is a necessity of the age and it becomes an inevitable situation. However, it has been suggested that this should be carried out together with some in formative and educational processes, and that program makers and their families should be included in this process. KeyWords: Social Studies, social media, education, internet, facebook