Sosyal medya kullanımının öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecindeki davranışlarına etkileri
The effects of social media use on students' behaviors during the learning-teaching process
  1. Tez No: 894640
  2. Yazar: DEMİR CAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, öğrenme-öğretme süreci, öğrenci davranışları, social media, learning-teaching process, student behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu araştırmada, sosyal medya kullanımının öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecindeki davranışlarına etkilerinin öğretmen ve öğrenci görüşlerine dayalı olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada çalışma grubu kapsamındaki öğretmen ve öğrencilerin sosyal medya kullanım süreleri, kullandıkları sosyal medya araç ve ortamları, sosyal medya kullanım amaçları, sosyal medyanın öğrenme-öğretme sürecindeki etkilerine yönelik görüşleri, sosyal medyanın öğrencilerin sosyal ilişkilerine yönelik etkileri ile ilgili görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemiyle seçilen, 2022- 2023 eğitim-öğretim yılında İzmir ilindeki farklı türlerdeki liselerde görev yapan 63 öğretmen ve bu okullarda eğitim gören 79 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırma modeli olarak durum çalışması seçilmiştir. Durum çalışması modelinin tercih edilme nedeni ise araştırma kapsamında çalışma grubu üzerinden detaylı ve derinlemesine bilgiler toplayarak problem durumuna ait ayrıntılı bilgiler ve çıkarımlar elde etmek, sonrasında ise problem durumuna ait sonuçlar ve çözüm önerilerini bu kapsamda geliştirebilmektir. Araştırmada, veri toplama yöntemi olarak ise ''görüşme'' yöntemi tercih edilmiş ve örneklem grubu üzerinde uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla araştırma verileri toplanmıştır. Çalışmada uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler, nitel veri analizi yöntemlerinden betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiş, elde edilen bulgular belirli temalar çerçevesinde gruplandırılarak yorumlanmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bulgular incelendiğinde, öğrencilerin günlük hayatlarında öğretmenlere göre daha uzun süre sosyal medya kullandıkları, öğrencilerin kullandıkları sosyal medya uygulamaları ve kullanım amaçları ile öğretmenlerin kullandıkları arasında hem benzerliklerin hem de farklılıkların olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Buna göre öğrencilerin yoğun olarak Instagram, Whatsapp, Youtube ve Tiktok uygulamalarını; iletişim kurma, eğlence, video izleme ve bilgi edinme amacıyla kullandıkları görülürken, öğretmenlerin ise Instagram, Whatsapp, Twitter ve Facebook uygulamalarını; İletişim kurma, bilgi edinme ve gündemi takip etme amacıyla kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan öğrenciler genellikle sosyal medyanın dersleri/başarıları üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını düşündüğü, öğretmenlerin ise sosyal medyanın öğrencilerin derslerini/başarılarını genellikle olumsuz etkilediğini düşündüğü sonucuna ulaşılmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin sosyal medyanın öğrenme-öğretme süreci üzerindeki etkilerinin genellikle olumlu olduğunu düşünmekle birlikte olumsuz etkilerinin de farkında oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin ise sosyal medyanın genel olarak öğrenme- öğretme sürecindeki etkilerinin olumsuz olduğunu düşünmekle birlikte olumlu etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini düşündüğü ve öğrencilerin sosyal medya kullanmalarını sınırlı ve kontrollü olması koşuluyla destekledikleri sonucuna ulaşılmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin, sosyal medyanın sosyal ilişkilerini genellikle olumlu etkilediğini, öğretmenlerin ise sosyal medya kullanımının genellikle öğrencilerin sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediğini düşündüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effects of social media use on students' behaviors in the learning-teaching process, based on teacher and student opinions. In the research, the duration of social media usage of the teachers and students in the sample, the social media tools and environments they use, their purposes of using social media, their views on the effects of social media on the learning-teaching process, and their views on the effects of social media on students' social relationships were examined. The sample group of the research consists of 63 teachers working in different types of high schools in Izmir in the 2023-2024 academic year and 79 students studying in these schools, selected by the maximum diversity sampling method. In the research, case study was chosen as the research model. The reason for choosing the case study model is to obtain detailed information and inferences about the problem situation by collecting detailed and in-depth information from the working group within the scope of the research, and then to develop the results and solution suggestions regarding the problem situation within this context. In the research, the“interview”method was preferred as the data collection method and the research data was collected through a semi-structured interview form applied on the sample group. The data obtained through the semi-structured interview form applied in the study was analyzed with the descriptive analysis method, one of the qualitative data analysis methods, and the findings were grouped and interpreted within the framework of certain themes. When the findings obtained from the analysis of the data are examined, it is concluded that students use social media in their daily lives for a longer time than teachers, and that there are both similarities and differences between the social media applications used by students and their purposes of use and those used by teachers. Accordingly, students intensively use Instagram, Whatsapp, Youtube and TikTok; It has been determined that they use it for communication, entertainment, watching videos and obtaining information. Teachers use Instagram, Whatsapp, Twitter and Facebook applications; It was concluded that they use it for the purpose of communicating, obtaining information and following the agenda. It is concluded that the students participating in the study generally think that social media does not have any effect on their courses/successes, while teachers generally think that social media affects students' courses/achievement negatively. It was concluded that the students participating in the research thought that the effects of social media on the learning-teaching process were generally positive, but they were also aware of its negative effects. It is concluded that although teachers generally think that the effects of social media on the learning-teaching process are negative, their positive effects should not be ignored and they support students' use of social media, provided that it is limited and controlled. It was concluded that the students who participated in the research thought that social media generally affected their social relationships positively, while the teachers thought that social media use generally affected students' social relationships negatively.