Okul öncesi döneme yönelik çizgi filmlerin değerler bağlamında incelenmesi
Investigation of cartoonsfor preschool period in thecontext of values
  1. Tez No: 566255
  2. Yazar: SİBEL ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GÖZÜN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Çizgi Film, Değerler, Pre-school, Cartoon, Values
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, 3-6 yaş okul öncesi döneme yönelik çizgi filmlerde verilen değerlerin sözel ve davranışsal ifade boyutunda incelenmesidir. Araştırmacı 600 anneye internet üzerinden anket uygulayarak çocuklarının en çok izledikleri çizgi filmleri belirlemiştir. Anket formu sonuçları listelenerek en çok izlenilen 5 çizgi film belirlenmiştir. Bunlar“Rafadan Tayfa, Niloya, Harika Kanatlar, Pepee ve Maşa ile Koca Ayı”çizgi filmleridir. 5 çizgi filmin beşer bölümü izlenerek verilerin toplanmasında doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen çizgi filmlerdeki değerleri belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanan okul öncesi dönem değerlerinin tanım ve sözel/davranışsal ifadelerinin bulunduğu“Okul Öncesi Dönem Değerlerine İlişkin Kontrol Listesi”kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde içerik analizi metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak çizgi filmlerde en çok saygı/nezaket değerine yer verildiği bunu sırasıyla sevgi, yardımlaşma, sorumluluk, dürüstlük/doğruluk, işbirliği ve hoşgörü değerlerinin takip ettiği bulunmuştur. Çizgi filmlerde değerlere, sözel ifade boyutunda daha çok yer verildiği fakat davranışsal ifade boyutunda daha az yer verildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study's aim is to examine the cartoons of 3-6 years old preschool period in terms of values and determine which cartoons are seen in verbal and behavioral expression format. The researcher surveyed 600 mothers via internet and identified the cartoons their children watch the most. The five most popular cartoons were determined with list of survey. These cartoons are 'Rafadan Tayfa, Niloya, Harika Kanatlar, Pepee and Maşa ile Koca Ayı'. The document analysis method was used to gather the data by watching five sections of 5 cartoons.“Checklist for Preschool Values ”which contain defition and verbal/behavioral expression of value was used to determine values of established cartoons by researcher. Content analysis method was used in the analysis of the reseach. In conclusion, it was found that the most respectfulness / courtesy value was used in the cartoons, followed by the values of love, cooperation, responsibility, honesty / truth, cooperation and tolerance. It was seen that values were involved more in verbal expression dimension in cartoons however less in behavioral expression dimension.