Elde periferik sinir yaralanmalarında ayna tedavisinin etkinliği
The effect of mirror therapy in hand peripheral nerve injury
  1. Tez No: 566273
  2. Yazar: SERKAN KABLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİME ILGIN SADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: El Rehabilitasyonu, Ayna Tedavisi, Periferik Sinir Rehabilitasyonu, Hand Rehabilitation, Mirror Therapy, Peripheral Nerve Injury in Hand
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elde periferik sinir yaralanmalı hastalarda uygulanan ayna tedavisinin, duyu, ağrı ve fonksiyonel kullanıma olan etkinliğini araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu randomize kontrollü çalışma Kocaeli Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalında yapıldı. Çalışmaya elde periferik sinir yaralanması olan 20 hasta alındı. Hastalar ayna (n:10) ve kontrol (n:10) grubu olarak 2 gruba randomize edildi. Her 2 grup 6 hafta boyunca günde 45 dakika konvansiyonel tedavi programına alındı. Ayna grubuna ek olarak 15 dakika görsel ayna tedavi uygulandı. Hastaların ağrı, el fonksiyonu ve duyusu Görsel Ağrı Skalası (GAS), Duruöz El İndeksi (DEİ), Kol, Omuz ve El Sorunları Hızlı Anketi (QDASH), Jebsen El Fonksiyon Testi (JTEFT) ve Semmes Weistein Monofilament Testi (SWMT) ile tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. El kavrama kuvveti Jamar Dinamometre ile ölçüldü. Tüm veriler Mann Whitney U test ve Wilcoxon test ile analiz edildi. Bulgular: Her iki grubun tedavi öncesi GAS, JAMAR, DEİ, Q-DASH, JTEFT ve SWMT toplam skorları açısından karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Altı hafta sonunda çalışma ve kontrol grubu hastaları arasında GAS, JAMAR, DEİ, Q-DASH, SWMT toplam skorları açısından karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Tedavi sonrası JTEFT, sayfa çevirme (p=0,004), tavla pulu dizme (p=0,023), büyük ağır nesneleri kaldırma (p=0,029) parametrelerinde çalışma grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı gelişme saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, konvansiyonel tedaviye rehabilitasyona eklenen ayna tedavisinin elde periferik sinir yaralanması olan hastaların el fonksiyonlarına ilave katkılar sağladığını düşündürmektedir. Alınan bu sonuçlar periferik sinir yaralanmalı hastaların rehabilitasyon programına ek olarak ayna tedavisinin kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we aimed to investigate the efficiency of mirror therapy on sense, pain and functional activities in hand peripheral nerve injuries. Method: This study was carried out as a randomized controlled experimental study in Physical Therapy and Rehabilitation department of Kocaeli University. Twenty patients with peripheral nerve injury in hand were included in this study. The patients were randomly assigned to as mirror (n:10) and control (n:10) group. Both groups received conventional therapy in Kocaeli University Department of Physical Medicine Rehabilitation for 45 minutes a day, during weekdays for 6 consequtive weeks. The mirror group received an additional 15 minutes of visual mirror therapy (VMT). Visuel Pain Scale (VPS), Duruöz Hand Index (DEI), The Quick Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (QuickDASH, Shoulder and Hand (QDASH), Jebsen Hand Function Test (JHFT) and Semmes Weistein Monofilament Test (SWMT) were used for the assesment of pain, hand function and sensation of the patients at baseline and after treatment. Hand grip strength of the patients were measured with a Jamar dynamometer. All data were analyzed using the Mann Whitney U test and the Wilcoxon test. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of total scores of GAS, JAMAR, DEI, Q-DASH, JTEFT and SWMT before treatment (p>0.05). There was no statistically significant difference between the study and control groups in terms of GAS, JAMAR, DEI, Q-DASH, SWMT total scores after six weeks (p>0.05). Statistically significant improvement was detected in favor of the study group in the parameters of JTEFT's, page turning (p=0,004), backgammon packing (p=0,023), and heavy object lifting (p=0,029). Conclusion: The results of this study imply that MVT integrated with conventional rehabilitation may aid additional benefits on hand functions in peripheral nerve injuried patients. These results demonstrate that mirror therapy can be used in addition to the rehabilitation program of peripheral nerve injured patients.