Yumurtacı tavuk yemlerine çörek otu (Nigella sativa L.) ve tarçın (Cinnamomum zeylanicum L.) esansiyel yağları ilavesinin verim performansı, yumurta kalitesi ve kabuk bakteriyel kontaminasyonuna etkileri
Effect of dietary supplementation of black cumin (Nigella sativa L.) and cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.) essential oils on performance, egg quality and eggshell bacterial contamination of laying hens
  1. Tez No: 566308
  2. Yazar: SAMET YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER DENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çörekotu esansiyel yağı, tarçın esansiyel yağı, kabuk bakteri kontaminasyonu, yumurta kalitesi, yumurtacı tavuk, Black cumin essential oil, cinnamon essential oil, egg quality, shell bacterial contamination, laying hens
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Özet: Bu çalışmanın amacı yumurtacı tavuk karma yemlerine çörek otu (Nigella sativa L.) ve tarçın (Cinnamomum zeylanicum L.) esansiyel yağları ilavesinin verim performansı, yumurta kalitesi ve yumurta mikrobiyal kontaminasyonuna etkilerini belirlemektir. Araştırmada toplam 315 adet 28 haftalık yaştaki Atak-S yumurtacı tavuklar kullanılmıştır. Tavuklar 11 hafta sürdürülen deneme süresince her biri 5 tekerrürden oluşan 3 gruba ayrılmış ve her tekkerürde 21 adet tavuk bulundurulmuştur. Kontrol grubu temel katkısız karma yem ile beslenirken, çörek otu esansiyel yağı (5 ml/kg yem) ve tarçın esansiyel yağı (5 ml/kg yem) katkılı yem ile beslenmişlerdir. Deneme süresince haftalık olarak ölçülen performans verileri yanında, yumurta dış ve iç kalite özellikleri ile yumurta kabuğu bakteriyel kontaminasyonu tespit edilmiştir. Deneme sonunda yemlerine tarçın esansiyel yağı ilave edilen grupta en iyi yemden yararlanma oranı ve en yüksek yumurta kabuk kalınlığı elde edilmiştir (P0.05). Sonuç olarak;,yumurtacı tavuk karma yemlerine çörek otu esansiyel yağı katkısın performans ve yumurta kalitesini etkilemdeği, tarçın esansiyel yağı ilavesinin ise verir performansını iyileştirebileceği ve yumurta kabuk bakteri yükünü azaltabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract: The aim of this study was to determine the effects of dietary supplementation of black cumin (Nigella sativa L.) (BCEO) and cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.) essential oils (CEO) on the performance, egg quality and eggshell bacterial contamination of laying hens. A total of 315 Atak-S, 28-weeks-old of age were assigned to three groups with five replicates of 21 hens each for 11 weeks. The trial carried out basal (no supplemented) and 2 treatments black cumin essential oil supplementation and cinnamon essential oil supplementation. During the experiment performance parameters, egg external and internal quality characteristics and eggshell bacterial microbial contamination were measured weekly. At the end of the experiment, CEO supplementation improved feed conversion rate and increased egg shell thickness (P0.05). As a conclusion, we found that the addition of BCEO to the laying hens feed didn't affect the performance and egg quality while the addition of CEO may improve the performance and reduce the egg shell bacteria load.