Özel hospitalist hastanesi yatan hastalarının bitkisel ürün kullanım verilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of plant product use data of special hospitalist hospital inpatients
  1. Tez No: 566326
  2. Yazar: YUNUS EMRE AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE AKALIN URUŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Botany, General Surgery, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki / bitkisel ürün, Hastane, Yatan hasta, Cerrahi servis, Cerrahi prosedür, Gebelik, Doğum, Yenidoğan yoğun bakım servisi, Plant / herbal product, Hospital, Inpatient, Surgical service, Surgical procedure, Pregnancy, Obstetrics, Neonatal intensive care services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Hastanede yatan hastaların kullandıkları bitki/bitkisel ürünlerin araştırıldığı retrospektif bir çalışma yapılmıştır. Kullanılan bitkisel ürünlerin cerrahi işleme, gebelik sürecine, hastanın genel durumuna olan etkileri, doğru kullanım oranlarının tespit edilmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalara ait bilgiler hastanenin cerrahi, kadın doğum ve yenidoğan yoğun bakım servislerinden anket aracılığıyla toplanmıştır. Bölüme göre değişmekle birlikte yaklaşık 40 adet soru sorulmuştur. Bilgiler Mcrosoft Excel programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Ankete katılan kişi sayısı 225 kişidir. Katılanların çoğu kadındır (%95). Cerrahi servisten 31, yenidoğan yoğun bakım servisinden 66, kadın doğum servisinden 128 kişi ankete katılmıştır. Tüm katılanların yaş ortalaması 36'dır. Hastaların %57'si (128 kişi) bitkisel ürün kullanmıştır. Tüm servisler ele alındığında 128 kişi, 46 değişik bitkisel ürün kullanmıştır. Bitkisel ürünler başlıca soğuk algınlığı-grip (%31), sindirim sistemi (%22), kilo kontrolü (%16) amaçlarıyla kullanılmıştır. Bitkisel ürün hakkındaki bilgi ve tavsiye kaynakları, %24 TV, %23 internet, %14 komşu şeklindedir. Bitkilerin kanıta dayalı etkilerine uygun kullanım oranı %58.5'tir. Cerrahi işlem öncesinde 51 kişi (%32) tarafından 23 değişik bitkisel ürün kullanılmıştır. Bu kullanımların büyük bir kısmının (%93) cerrahi işlemi etkileme olasılığının olduğu tespit edilmiştir. Gebelik sürecinde 63 kişinin (%32) 31 değişik bitki/bitkisel ürün kullanmıştır. Bunların %37'sinin gebelik açısından yüksek-orta riskli olduğu tespit edilmiştir. Bitkisel ürün kullanım hakkında eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Hastanede bu bilgilerin sorgulanması ve değerlendirlmesi için gerekli adımların atılması sağlanmalıdır. Kamu spotları, broşürler ve bitki/bitkisel ürün kullanım ile ilgili seminerlerle toplum bu konuda bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
A retrospective study was conducted investigating the plant / herbal products used by hospitalized patients. The aim of this study was to determine the effects of the herbal products on the surgical procedure, the pregnancy process, the general condition of the patient, and to determine and evaluate the correct usage rates. Information about the patients were collected from the hospital's surgical, obstetrics and neonatal intensive care services. Approximately 40 questions were asked. Information was evaluated by using Mcrosoft Excel program. The number of people surveyed is 225 people. Most of the participants were women (95%). Thirty-nine patients from the surgical service, 66 from the neonatal intensive care unit and 128 from the obstetrics department attended the survey. The average age of all participants was 36 years. 57% of the patients (128 people) used herbal products. When all services were considered, 128 people used 46 different herbal products. Herbal products were mainly used for cold-flu (31%), digestive system (22%), weight control (16%). The sources of information and advice on plant products are 24% TV, 23% internet and 14% neighbor. The rate of correct use according to the evidence-based effects of the plants is 58.5%. Before the surgery, 23 different herbal products were used by 51 people (32%). A large proportion (93%) of these uses had the potential to affect the surgical procedure. In the pregnancy period, 63 people (32%) used 31 different plant / herbal products. 37%. Training and awareness-raising activities on plant / herbal product use are required. The necessary steps should be taken to inquire and evaluate this information in the hospital. The community should be informed about public spots, brochures and seminars on plant / herbal product use.