Edirne ilindeki ön lisans öğrencilerinde fiziksel aktivite düzeyi ile depresyon ve anksiyete ilişkisi
Relationship between physical activity level and depression and anxiety in pre- undergraduate students in Edirne
- Tez No: 566486
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite, depresyon, anksiyete, physical activity, depression, anxiety
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamızda; Edirne il merkez ve ilçelerindeki meslek yüksekokullarında okuyan 18- 24 yaş arası öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri ve bunun depresyon ve anksiyete ile ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Edirne il merkezinde ve ilçelerinde bulunan 10 meslek yüksekokulunda okuyan 8926 ön lisans öğrenci oluşturmaktadır. Rastgele örneklem ile 255 gönüllü öğrenciye ulaşıldı. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket yardımıyla toplandı. Anket katılımcıların sosyodemografik özellikleri ile ilgili 19 soru, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (kısa form) 7 soru, Beck Depresyon Envanteri 21 soru, Beck Anksiyete Envanteri 20 soru olmak üzere toplam 67 sorudan oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 19,71±1,579 yıl (minimum 18, maksimum 29) yıldı. Öğrencilerin cinsiyetleri % 51,4 kadın ( n=131), % 48,6 erkekti (n=124). Öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyine bakıldığında, %48,1'i (n=100) minimal aktif, %39,9'i (n=83) aktif değil, %12'si (n=25) çok aktif oldukları saptandı. Spor salonuna üyelilik, düzenli egzersiz yapma oranı ve fiziksel aktivite düzeyi kadınlarda daha düşük bulundu. Öğrencilerin %34,5'i (n=88) minimal depresyon, %30,6'si (n=78) hafif depresyon, %26,7'si (n=68) orta derecede depresyon ve %8,2'si (n=21) şiddetli depresyonda oldukları saptandı. Öğrencilerin %34,3'i (n=87) minimal anksiyete düzeyinde, %29,9'i (n=76) hafif düzeyde, %20,9'i (n=53) orta düzeyde ve %15'i (n=38) şiddetli anksiyete düzeyinde olduğu saptandı. Anksiyete düzeyleri kadın öğrencilerinde daha yüksek bulundu. Öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyi ile depresyon ve anksiyete skorları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde öğrencilerin genel olarak fiziksel aktivite düzeyinin yetersiz olduğu görülmüştür. Bireylerin fiziksel aktivite hakkındaki bilgi düzeylerinin artırılması ve sağlığın geliştirmesi için hekimler tarafından danışmanlık verilmesi, okullarda fiziksel aktivite olanaklarının artırılması ve gençlerin bu yönde teşvik edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, it is aimed to determine the physical activity levels of students between the ages of 18-24 and its relationship with depression and anxiety in vocational schools in Edirne city center and districts. The nature of the study consists of 8926 associate degree students attending 10 vocational schools in Edirne city center and districts. 255 volunteer students were reached by random sampling. Data were collected with the help of a questionnaire prepared by the researcher. The questionnaire consisted of total 67 questions. 19 of them are about socio- demographic characteristics of participants, 7 of them are International Physical Activity Questionnaire (short form), 21 of them are Beck Depression Inventory and 20 of them are Beck Anxiety Inventory. The mean age of the students was 19, 71 ± 1,579 (minimum 18, maximum 29) years. The gender of the students was 51.4% female (n = 131) and 48.6% male (n = 124). When the physical activity level of the students were examined, it was found that 48.1% of them (n = 100) were minimally active, 39.9% of them (n = 83) were not active, and 12% of them (n = 25) were very active. Gym membership, rate of regular exercise and physical activity level were lower in women. It has been found that 34.5% (n = 88) of the students had minimal depression, 30.6%of them (n = 78) had mild depression, 26.7% of them (n = 68) had moderate depression and 8.2% of the students (n = 21) had severe depression. It has been found that 34.3% (n = 87) of the students had minimal anxiety level, 29.9% of them (n = 76) were mild, 20.9% of them (n = 53) were moderate and 15% of them (n) 38) were in severe anxiety level. It has been found that anxiety levels were higher in female students. There was no significant relationship between physical activity level and depression and anxiety scores. When the results obtained in our study were evaluated, it was seen that the physical activity level of the students was insufficient in general. In order to increase the level of knowledge of individuals about physical activity and to improve health, physicians should be consulted, physical activity opportunities in schools should be increased and young people should be encouraged in this direction.