STEM temelli matematik öğretiminin 3. sınıf öğrencilerinin başarı, STEM'e yönelik tutum ve bilgisayarca düşünme becerilerine etkisi
The effect of STEM-based mathematics education on third-grade students' achievement, attitudes towards STEM, and computational thinking skills
  1. Tez No: 1010707
  2. Yazar: BURCU MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN DİVRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, Matematik Başarısı, Bilgisayarca Düşünme Becerisi, STEM'e Yönelik Tutum, STEM, Mathematical Achievement, Computational Thinking Skills, Attitude Towards STEM
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, STEM temelli matematik öğretiminin ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, STEM'e yönelik tutumlarına ve bilgisayarca düşünme becerilerine etkisini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Edirne il merkezindeki özel bir ilkokula devam eden, 23'ü deney ve 21'i kontrol grubunda yer alan toplam 44 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde uygun örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Deneysel süreçte, 2018 Matematik Dersi Öğretim Programı'nda yer alan 'Geometrik Cisimler ve Şekiller' ünitesi kapsamında yapılandırılan STEM etkinlikleri kullanılmıştır. Sekiz hafta süren uygulamada; deney grubunda matematik temelli STEM eğitimi yürütülürken, kontrol grubunda mevcut öğretim programına dayalı ders işlenmiştir. Veriler;“Geometrik Cisimler ve Şekiller Başarı Testi”,“STEM-İlkokul Tutum Ölçeği”ve“İlkokul Öğrencilerine Yönelik Bilgisayarca Düşünme Testi”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde önce normallik testlerine bakılmıştır. Matematik başarısı ve bilgisayarca düşünme becerisi için ANCOVA; STEM tutumunun karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler t-testi, tüm değişkenlerin grup içi değişimlerinde ise bağımlı örneklemler t-testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, deneysel işlem öncesinde grupların matematik başarıları, STEM tutumları ve bilgisayarca düşünme becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Müdahale sonrasında, öğrencilerin ön test puanları ortak değişken (kovaryat) olarak kontrol altına alındığında; deney grubunun düzeltilmiş matematik başarısı ile bilgisayarca düşünme becerisi son test puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ve bu farkın büyük bir etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiştir. Grupların kendi içindeki değişimleri incelendiğinde; deney grubunun bilgisayarca düşünme becerisi ön test-son test puanları arasında anlamlı bir artış görülürken, kontrol grubunda anlamlı bir değişim gerçekleşmemiştir. Benzer şekilde, uygulanan yöntemin deney grubundaki öğrencilerin STEM tutumlarını olumlu yönde anlamlı şekilde geliştirdiği, kontrol grubunda ise zamana bağlı anlamlı bir farklılaşma oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effects of STEM-based mathematics instruction on third-grade primary school students' academic achievement, attitudes toward STEM, and computational thinking skills. The study group consisted of a total of 44 students, with 23 in the experimental group and 21 in the control group, attending a private primary school in the central district of Edirne province during the 2024-2025 academic year. A quasi-experimental design with a pretest–posttest control group, one of the quantitative research methods, was employed in the study. A convenience sampling method was used to select the participants. In the experimental process, STEM activities structured within the scope of the 'Geometric Solids and Shapes' unit in the 2018 Mathematics Curriculum were utilized. During the eight-week implementation, mathematics-based STEM education was carried out in the experimental group, while instruction based on the current curriculum was conducted in the control group. Data were collected using the“Geometric Solids and Shapes Achievement Test,”the“STEM-Primary School Attitude Scale,”and the“Computational Thinking Test for Primary School Students.”In the data analysis, normality tests were conducted first. ANCOVA was used for mathematics achievement and computational thinking skills; the independent samples t-test was utilized to compare STEM attitudes, and the dependent samples t-test was employed to examine the within-group changes of all variables. According to the research findings, no statistically significant difference was found between the groups' mathematics achievement, STEM attitudes, and computational thinking skills prior to the experimental procedure. Following the intervention, when students' pretest scores were controlled for as a covariate, the adjusted posttest mathematics achievement and computational thinking skills scores of the experimental group were significantly higher than those of the control group, and this difference had a large effect size. When the within-group changes were examined, a significant increase was observed between the pretest and posttest scores of the experimental group in computational thinking skills, whereas no significant change occurred in the control group. Similarly, the implemented experimental method significantly improved the STEM attitudes of the students in the experimental group in a positive direction, while it did not create a significant time-dependent differentiation in the control group.