Şizofreni hastalarının karşılanmayan ihtiyaçları
Unmet needs of schizophrenia patients
- Tez No: 566490
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Karşılanmayan İhtiyaçlar, İhtiyaç Analizi, Şizofreni, Unmet needs, Need Analyze, Schizophrenia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruhsal Travma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç Araştırmanın amacı; Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören şizofreni hastalarının ihtiyaçlarının ne kadarının karşılanmadığını saptamak ve karşılanmış ya da karşılanmamış ihtiyaçlarla, toplumsal işlevsellik, öznel iyileşme duygusu ve sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem Derince ve Halıdere Toplum Ruh Sağlığı merkezlerinde tedavi gören şizofreni tanısı almış 115 hastadan Demografik Bilgi Formu, Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği (TİDÖ), Öznel İyileşmeyi Değerlendirme Ölçeği (ÖzİDÖ), Camberwell İhtiyaç Değerlendirme Kısa Ölçeği (CİDKÖ) kullanılarak veriler toplandı. Bulgular Şizofreni hastalarının ihtiyaçlarının toplam sayısı ortalama 14,39±3,75 iken karşılanmayan ihtiyaçların ortalama sayısının 6,66±3,35 olduğu görülmüştür. Karşılanan ihtiyaçların ortalama sayısı ise, 7,71±3,50 olarak bulunmuştur. Karşılanmayan ihtiyaçlarının sayısının; hastalık başlangıç yaşı, TRSM geliş süresi, gelir, ÖzİDÖ ve TİDÖ toplam puanları ile negatif yönde anlamlı ilişki gösterdiği görüldü. Sonuç Şizofreni hastalarının ihtiyaçlarının ilaçla sınırlı olmadığı çok daha kapsamlı ihtiyaçlara sahip oldukları, kimi ihtiyaçlar karşılanırken kimi ihtiyaçların karşılanamadığı görüldü. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri gibi toplum temelli yaklaşımların arttırılması ile şizofreni gibi süreğen hastalığa sahip bireylerin topluma katılımının arttırılması ve ihtiyaçların sayısının azaltılması noktasında önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of this study was to determine how much the needs of the schizophrenic patient streated at the Community Mental Health Center were met and to examine the relationship between social functioning, subjective recovery and socio–demographic variables. Method The data were collected by using Demographic Information Form, Social Functioning Assessment Scale (SFAS), Subjective Recovery Assessment Scale (SubRAS) and Camberwell Assessment of Needs (CAN) which were given to 115 schizophrenia patients in treatment centers in Derince and Halıdere Community Mental Health Centers (CMHC). Results While the total number of total needs of schizophrenia patients was 14.39 ± 3.75, the average number of unmet needs was 6.66 ± 3.35. The average number of met needs was found to be as 7.71 ± 3.50. The number of unmet needs showed significantly negative relationship with the age at on set of the disease, coming time to CMH and total scores of SFAS and SubRAS scales. Conclusions It was seen that the needs of schizophrenic patients were not limited to drugs, they had much more comprehensive needs, while some needs met, some of them could not be met. It will be important to increase community-based approaches like community mental health centers to increase the participation of individuals with chronic diseases like schizophrenia to the community and to reduce the number of needs.