Modernite ve bencillik
Modernity and egoism
  1. Tez No: 566528
  2. Yazar: MERVE ARDIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bencillik, Bireycilik, Bireyci Kültür Değerleri, Özgecilik, Egoism, Individualism, Individualistic Cultural Values, Altruism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Modernitenin odak noktası olan bireycilik felsefesi, akıl ve bireyin önemine vurguda bulunarak kolektif yapıyı zemine itmiş 'ben' bilincinin hâkim olduğu bir süreç başlatmıştır. Bu süreç toplumsal bağları zayıflatarak bireylerin birbirleriyle rasyonel ilişkiler kurduğu, ben-merkezci ve kendi çıkarlarını önemseyen bireylerden oluşan bir toplum yapısı oluşturmuştur. Modern kültür ve bencillik ilişkisinin toplumsal etkileri üzerine yapılmış olan bu çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde öncelikli olarak bencillik ve modernite kavramı sosyolojik açıdan incelenmiş ve insan doğasında var olan bencillik duygusunun modern toplumda meşrulaştırılması konusu tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü, bencillik değerlerinin Türkiye toplumundaki görünümlerinin ölçülmesi üzerine yapılan alan araştırmasından oluşmaktadır. Konya'da bulunan Selçuk, Necmettin Erbakan, KTO Karatay üniversitelerinde okuyan 697 lisans öğrencisine bencillik ve özgecilik ile ilgili olumlu ve olumsuz yargılara ne derece katıldıkları sorulmuştur. Öğrencilerden elde edilen veriler istatistiki testler kullanılarak yorumlanmıştır. Ölçeği oluşturan ifadelerin genel ortalamaları, varyans tespitleri yapılmış ve faktör analizi yapılarak anlamlı olan varyansın kaç değişik alana indirgenebileceği belirlenmiştir. Bu ifadelerin 'özgecilik', 'bencillik', 'bireyci kültür değeri' ve 'rekabet ilkesi' olmak üzere dört farklı davranış ya da değerleri ölçtüğü ortaya çıkmıştır. Faktörlerin bağımsız değişkenlerle ilişkisini belirlemek için t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Araştırma bulguları Türkiye toplumunun geleneksel değerlerle modern değerler arasında geçiş aşamasında olduğu ve toplulukçu değerlerin yanı sıra bencillik değerlerini de içselleştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The philosophy of individualism, which is the focal point of modernity, emphasizing the importance of reason and individual, has pushed the collective structure to the ground and started a process in which 'I' consciousness is dominant. This process has formed a social structure in which the individuals has rational relations with each other with the weakened social ties, and self-centered and self-interested individuals take place. This study, which is conducted on the social effects of the relationship between modern culture and egoism, consists of two parts, they are theoretical and practical. In the first part of the study, firstly, the concept of egoism and modernity is examined from a sociological point of view and the legitimation of the sense of egoism, which is in human nature, in modern society is discussed. The second part of the study consists of the conducted field research, which measures the outlooks of egoism in Turkish society. 697 undergraduate students studying at Selçuk, Necmettin Erbakan and KTO Karatay universities in Konya were asked to what extent they participated in positive and negative judgments about egoism and altruism. The data obtained from the students were interpreted by using the statistical tests. General averages of the expressions constituting the scale and variance determinations were made and factor analysis was carried out to determine in how many different fields the meaningful variances can be reduced. It was revealed that these expressions measure four different behaviors or values as 'altruism', 'egoism', 'individualistic cultural value 'and 'competition principle'. The t-test and one-way analysis of variance were used to determine the relationship between the factors and independent variables. The research findings revealed that the society in Turkey is in transition between traditional values and modern values with collectivist values as well as internalizing the values of egoism.