A thematic analysis of female protagonists of the plays 'Hedda Gabler', 'Trifles', and 'Top girls' in the context of 'Captured Bird Symbol'
  1. Tez No: 566545
  2. Yazar: NESLİHAN KÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR CAHİT TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kadın çalışmaları, cinsiyet rollerı, Feminism, woman studies, gender roles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Edebiyat tarihinin en eski zamanlarından bu yana tiyatro oyunlarının bir toplumun düşünce ve kültürel değerlerini yansıttığı bilinir. Oyunlar her zaman yazarların toplumu eleştirip insanlara sosyal mesajlar verdikleri birer araç olmuştur. Amaçları toplumdaki problemli konulara değinerek toplum değerlerini yükseltmek ve insanlığın gelişimine yardımcı olmaktır. Özellikle aydınlanma çağından sonra kadın çalışmaları edebiyat alanı oyun yazarları için kuşkusuz vazgeçilmez konulardan biri haline geldi. Kadın çalışmaları halen oldukça popülerdir ve bu tezin de ana temasıdır. Kadınların problemlerini incelemek için feminizmden etkilenen üç farklı yazar seçildi. Feminist edebiyatının temsilcilerinden olan bu üç yazar toplumdaki benzer sıkıntılardan bahsetmişlerdir. Ibsen'in“Hedda Gabler”, Susan Glaspell'in“Önemsiz Şeyler”ve Caryl Churchill'in“Zirvedeki Kızlar”adlı eserleri çalışıldı. Şüphesiz hepsinin kadının sosyal statüsüne ve toplumdaki rolüne, haklarını kullanmasına ve ikincil olarak algılanmasına yönelik pek çok etkili iyileştirici katkıları olmuştur. Tezin amacı bu üç eserdeki kadın karakterleri kuş sembolü kapsamında incelemektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It is known from the very early periods of literature history that theatre plays reflect the thoughts and cultural values of a society. It has always been a tool for playwrights to criticize the society and deliver some social messages to people. They aim to touch on the problematic issues to enhance the values of society and help for the treatment of humanity. Insights into women are unavoidably one of the indispensible issues for dramatists in literature especially after the age of Enlightenment. Woman studies are still popular and the main concern of this thesis. In order to analyze the problems of woman, three different playwrights who were affected by a certain ideology called feminism are choosen. Those representative dramatists of feminist literature criticize almost same problems in society. The plays; Hedda Gabler written by Ibsen, Trifles written by Susan Glaspell and Top Girls written by Caryl Churchill have been studied. It is no doubt that all those have had so many influential healing contributions to the social status of woman in society and in reshaping the perception of woman role, her rights and her subordination. The aim of this thesis is to investigate the characteristic features of the three main female characters in those three works within the context of bird image.