Öğretmenlerin okul yöneticisi olmak istememe nedenlerinin incelenmesi
Examining the reasons of wyh teachers do not want to be school manager
- Tez No: 566629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Yönetici Olma, Öğretmen Görüşleri, School Manager, Becoming a School Manager, Opinions of Teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin okul yöneticisi olmak istememesine neden olan etkenleri belirlemektir. Bu alanda yapılacak çalışmalarda eğitim politikalarına katkıda bulanabilmek amacıyla öğretmenlerimizin görüşleri incelenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. Çalışma, maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak nitel araştırma yöntemiyle yapılmıştır. Çalışma grubu, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Konya ili Ereğli ilçesi merkez ve mahallelerindeki anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan (38) öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada, uzman görüşü alındıktan sonra bire bir görüşme yapılmıştır. Görüşme de ses kaydı kullanılmıştır. Daha sonra araştırmacı tarafından yazıya dökülerek temalar oluşturulmuştur. Temalar, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin okullara yönetici olmamalarına etki eden faktörler şunlardır: Okul müdürünün görevlendirme biçiminden kaynaklanan faktörler, okul müdürlerinden beklentiler okul müdürlerinin rol görev yetkisinden kaynaklanan faktörler, okul yöneticiliğinin meslek olmaması, öğretmenlik mesleğinden kaynaklanan faktörler, politik faktörler, okul yöneticiliğinin psikolojik baskısından kaynaklanan faktörler, okul müdürlüğünün statüsü, sorumluluğun fazlalığından kaynaklanan faktörler, sistemden kaynaklanan faktörler, üst yönetim desteğinden kaynaklanan faktörler, okulun finansmanından kaynaklanan faktörler, velilerden kaynaklanan faktörler, ailevi nedenden kaynaklanan faktörler, iş arkadaşlarıyla yaşanan sorunlar, taşımalı ve pansiyonlu okullardaki iş yükü, medyadan kaynaklanan faktörler.
Özet (Çeviri)
The aim of this research; to determine the factors that cause teachers do not want to be school manager. In order to contribute to educational policies, the opinions of our teachers have been examined and made suggestions. The study was conducted by qualitative research method using maximum diversity sampling. The study group consisted of (38) teachers working in kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools in the central and districts of Ereğli district of Konya province in the 2018-2019 academic educational year. In the study, face to face interviews were conducted after obtaining expert opinion. Voice recording was used in the interviews. Afterwards, the themes were written by the researcher. The themes were analyzed by content analysis method. According to the results of the research, the factors that affect teachers' non-being managers are as follows: Factors arising from the assignment of the school manager, Expectations from school managers, factors arising from the role of school managers, being a school management is not a profession, factors arising from the teaching profession, political factors, factors arising from psychological pressure of school management, the status of the school management, factors arising from the excess responsibilities, system-related factors, factors arising from senior management support, factors arising from school funding, factors caused by parents, factors related to family reasons, problems with colleagues, lots of work in transported and boarding schools, media-related factors.