Study of relativistic equation for ordinary and hybrid mesons
Adi ve melez mezonlar için rölativistik denklem çözümü çalışması
- Tez No: 56666
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN SEVER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rölativistik denklem, mesonlar, ekzotik mesonlar, Akı-tüpü, mezon bozunumları. iv, Relativistic equation, mesons, exotic mesons, flux-tube, meson decays. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz ADİ VE MELEZ MEZONLAR İÇİN ROLATIVISTIK DENKLEM ÇOZUMU ÇALIŞMASI Zakout, ismail A. Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan Sever Aralık 1996, 62 sayfa. Rölativistik hareket denklem çözümü ağır ve hafif mezonlar için çalışıldı. Bethe- Salpeter denklemi kuark propagatörü uygun bir şekilde düzenlerek çözüldü. Üç boyutlu rölativistik denklem bir enerji özdeğerleri takımı cinsinden ifade edilmesi yönünde yeni bir yaklaşım ortaya konuldu. Değişik enerji kanallarının farklı katkıları incelendi. Lineer olmayan özdeğer problemi çözümünde yeni bir yöntem incelendi. Bethe-Salpeter denklemi dört boyutlu Oklidyen uzayında da ince lendi. Quark hapsinin kuark propagatöründe yaratılması dört boyutlu Oklidyen uzayında fiziksel zaman-tipi spektrum için gerektiği gösterildi. Melez mezonlar için Akı-tüpü modeli adyabatik yaklaşımla çalışıldı. Rölativistik ve rölativistik olmayan skalar düğüm akı-düğüm modelleri karşılaştırıldı. Rölativitik modelin qq için sekizli bir yapıyı uyarılmış kütleli gluonla yarattığı bulundu. Rölativistik dalga denkleminin normalizasyonu, mezon çiftleşmeleri ve bozunum genişliklerinin hesaplanmalarında bazı örnekler verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF RELATIVISTIC EQUATION FOR ORDINARY AND HYBRID MESONS Zakout, Ismail A. Ph. D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan Sever December 1996, 62 pages. The relativistic wave equation is studied for heavy and light mesons. The Bethe- Salpeter equation is solved in the three-dimensional space by modifying the quark propagator in an appropriate way. A novel approach is introduced to express the three-dimensional relativistic equation as a set of energy eigenstates. Various contributions of several energy channels are examined. A new method for the nonlinear eigenvalue problem is demonstrated. The Bethe-Salpeter equation is also scrutinized in the four-dimensional Euclidean space. It is shown that the quark confinement should be introduced in the quark propagator for the four- dimensional Euclidean equation to obtain physical time-like spectra. The flux- tube model of hybrid mesons is studied in an adiabatic approximation. The relativistic and nonrelativistic scalar bead flux-tube models are also compared. Relativistic model is found to produce octet configuration of qq with excited massive gluon. Special considerations are given for the normalization of the relativistic wave equation and the calculations of the meson couplings and decay widths.