Os trigonum görülme sıklığı ve dağılımının radyografik olarak incelenmesi
The investigation of prevalence and distrubiation of os trigonum on radiographs
  1. Tez No: 566709
  2. Yazar: HATİCE NERGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Bilek, Ayak, Os trigonum, Aksesuar kemik, Radyografi, Ankle, Foot, Os trigonum, Accesory ossicles, Radiograpghy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Os trigonum sekonder kemikleşme sırasında talusla birleşemeyen bir aksesuar kemiktir. Os trigonum oranı literatürde farklı gruplar arasında farklısıklık oranında görülmektedir. Yanlış ön teşhislerin engellenmesi için os trigonum'un lokalizasyonunun iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı toplumumuzda os trigonum sıklığını ve dağılımını saptamaktır. Bu amaç için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'neçeşitli sebeplerle başvuran hastalarınOcak 2017-Ocak 2019 tarihleri arasında çekilentüm ayak ve ayak bileği röntgenleri incelendi.Toplamda 4654 hasta çalışmaya dahil edildi.Bu kişilerin %7.7'de os trigonum mevcuttu. Erkek hastalar (%8.9),kadın hastalara (%6.5) göre daha fazla oranda os trigonuma sahipti.İncelenen tüm olgular arasında sağ ayakta %7.7, sol ayakta %7.7 oranında görüldü. 360 os trigonumlu bireyden bilateral grafisi bulunan 71 hasta içerisinde her iki ayakta da görülme sıklığı %43.7(31 kişi), hastaların sol ayaklarında%33.8 (24 kişi), sağ ayaklarında % 22.5 (16 kişi)olarak görüldü. Os trigonumlu hastalarda en sık şikayetin %44.7 ile ağrı olduğu ortaya çıktı. Bu çalışma göstermektedirki os trigonum toplumumuzda önemli bir sıklıkta bulunmaktadır. Etiyolojisi saptanamayan ayak ağrılarına doğru tanı koyabilmek için klinisyenler os trigonum varlığını gözönünde bulundurmalıdırlar.Bu araştırmayla bölgemizdeki os trigonum sıklığı ve dağılımı hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The os trigonum is an accessory bone that is not fully fused with the talus during secondary ossification. The prevalence of os trigonum have been presented in different prevalences among different groups in the literature.Locations and frequency of os trigonum should be well known to reduce incorrect preliminary diagnosis. The aim of this study was to determine the prevalence and distrubition of os trigonum in our population. For this aim all foot and/ or ankle radiographs scans made January 2017 and January 2019 were reviewed who applied to Tokat Gaziosmanpasa University Medical Faculty Healt Aplication and Research Center. A total of 4654 patients were included. In 7.7 % of these individuals, os trigonum was present. The male patients were more likely to have an os trigonum (8.9%) compared with female patient. Os trigonum were seen in 7,7 % of right feet, 7,7 % of left feet in between all determited cases. In 43.7 % (31 patients) 71 bilateral radiographs patients of all 360 individiulas with os trigonum, it was present bilaterally, in 33.8 % (24 patients) of patients left foot unilaterally and in 22.5 % (16 patients) of patients right foot unilaterally. The ratio of pain symptom was found to be 44.7% in patients with os trigonum. This study showed that os trigonum as an accessory bone has been presented important frequently in our society. Clinicians should consider the presence of os trigonum in order to make a correct diagnosis of foot pain with unknown etiology. Hence, we have determined an overall assesment about the prevalence of os trigonum of foot and distribution in our region.