Y kuşağının örgütsel sessizliğinin iş tatmini ve işten ayrılma niyetine etkisi
The impact of organizational silence of generation Y on job satisfaction and intention to leave
- Tez No: 566720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Örgütsel Sessizlik, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Generetion Y, Organizational Silence, Job Satisfaction, Intention to Leave
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, Y kuşağı çalışanlarının sergilediği örgütsel sessizlik davranışının, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine olan etkisini incelemektir. Çalışmada öncelikle, araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturabilmek için, kuşakların genel karakteristik özellikleri, örgütsel sessizlik davranışı, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti kavramları ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkileri irdelenmiştir. Daha sonra ise Y kuşağı çalışanlarının sergilediği örgütsel sessizlik davranışının, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine olan etkisini ortaya koyabilmek için bir ampirik araştırma yapılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formunun ilk bölümünde, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine ilişkin sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde, katılımcıların örgütsel sessizliğini ölçmek için, Brinsfield (2009) tarafından geliştirilen 19 maddelik“İşgören Sessizliği Ölçeği”kullanılmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışanların işe bağlılık düzeylerini ölçek amacıyla, Schaufeli ve Bakker (2003) tarafından geliştirilmiş olan ölçek kullanılmıştır. Bu ölçek, 17 sorudan oluşmakta ve yüksek puanlar iş tatmininin yüksek oluşuna işaret etmektedir. Dördüncü bölümde ise çalışanların işten ayrılma niyetlerini ölçmek amacıyla Cammann vd. (1979) tarafından geliştirilen ve 4 sorudan oluşan“İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği”bulunmaktadır. Elazığ ilinde faaliyet gösteren özel bir çimento fabrikasında görev yapan 208 kişiden anket yöntemi kullanılarak veriler toplanmış ve SPSS programı kullanılarak verilere istatistiki analizler yapılarak yorumlanmış, araştırmacılara ve yöneticilere bir takım önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda, örgütsel sessizlik davranışı, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Başka bir deyişle, örgütsel sessizliğin, iş tatmini ile pozitif yönde ve işten ayrılma niyeti ile negatif yönde bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kısaca çalışanların iş tatmin seviyesinin düşük ve işten ayrılma niyetinin yüksek olduğu organizasyon yapılarında, örgütsel sessizlik davranışının daha fazla görülebileceğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this working is to investigate that the effect of organizational silence behavior of generation Y employees, on job satisfaction and intention to quit. Primarily, in the work, the concepts which are the general characteristics of generations, the behavior of organizational silence, job satisfaction and intention to leave and the relationships between them are examinated to form the theoretical framework of research. Afterwards, an empirical study was conducted in order to reveal the effect of organizational silence behavior of generation Y employees, on job satisfaction and intention to quit. In the first part of the questionnaire that used in the research, there are questions about the socio-demographic characteristics of the participants. In the second part of the working, in order to measure the organizational silence of the participants, 'The Employee Silence Scale' which was developed by Brinsfield and consisted of 19 items, was used. In the third part, the scale which developed by Schaufeli and Bakker (2003), was used to measure the level of employee engagement. This scale consists of 17 questions and high scores indicate high job satisfaction. In the fourth part of the working, to measure employee intention to leave, there is a 'Intention to Leave the Scale' which consist 4 questions that developed by Cammann (1979). Data were collected from 208 people working in a special cement factory in Elazig province by using the survey method, statistical analyzes were made to the data using SPSS program and interpreted and some suggestions were made to the researchers and managers. As a result of the study, it was found that there is a significant relationship between organizational silence behavior, job satisfaction and intention to quit. In other words, it was concluded that organizational silence had a strong relationship with job satisfaction and negative intention to quit. In shortly, it is possible to say that organizational silence behavior can be seen more in organizational structures where employees have low job satisfaction and high intention to quit.