Bazı 2-pirazolo-aril-etanon ve pirazolo-izokinolin türevlerinin sentezi ve antikonvülsan aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of some 2-pyrazolo-aryl-ethanone and pyrazolo-isoquinoline derivatives and investigation of anticonvulsant activities
  1. Tez No: 566733
  2. Yazar: NURETTİN BİLDİRİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK BİLDİRİCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ORUC ALLAHVERDIYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: antikonvülsan aktivite, epilepsi, izokinolin, pirazol, pirazolo-izokinolin, anticonvulsant activity, epilepsy, isoquinoline, pyrazole, pyrazolo-isoquinoline
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Meslek Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyada 50 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve nöronların aşırı aktivasyonu sonucu ortaya çıkan, tekrarlayan nöbetler ve bilinç kaybıyla karakterize bir nörolojik bozukluk olarak tanımlanan epilepsinin reel bir tedavisi bilinmemektedir. Günümüzde epilepsi tedavisinde kabul gören temel strateji, anormal elektriksel deşarjların önlenmesi üzerine kurulmuş olmasıdır. Bu amaçla ticarileşmiş birçok ilaç bulunmaktadır. Çok çeşitli biyolojik ve farmakolojik etkilere sahip olan pirazol ve izokinolin halka sistemine sahip bileşiklerin ayrı ayrı bu deşarjları önleyerek antikonvülsan aktivite gösterdikleri bilinmektedir. Bu çalışmayla muhtemel antikonvülsan etkili ve bu her iki aktif halkadan biri ya da her ikisini de içinde bulunduracak yeni heterosiklik bileşiklerin sentezlenmesi ve bunların antikonvülsan aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Başlangıç maddesi olarak sentezlenen 3,5-difenil-pirazol bileşiği ile farklı 2-bromo-aril-etanon türevlerinin reaksiyonu sonucu ilk aşamada 3 yeni 2-pirazolo-aril-etanon türevinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen bu bileşiklerin kuvvetli asidik ortamda dehidratasyonu sonucu halka kapanmasıyla 3 yeni pirazolo-izokinolin türevi sentezlenmiştir. Spektral olarak karakterize edilerek yapısı aydınlatılan bu bileşiklerin akut epilepsi modeline uygun davranışsal etkilerinin araştırıldığı in vivo antikonvülsan aktivitelerinin incelenmesi çalışmaları yapılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin uygulanan akut PTZ modelinde davranışsal olarak antikonvülsan etkilerinin olmadığı görülmüştür. Fakat gerekirse bu maddelerin, kronik epilepsi modelinde veya başka deneysel epilepsi modellerinde denenmesi uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
There is no rational treatment of epilepsy, which affects more than 50 million people in the world and is defined as a neurological disorder characterized by recurrent seizures and loss of consciousness as a result of excessive activation of neurons. The main strategy in the treatment of epilepsy is the prevention of abnormal electrical discharges. There are many commercialized drugs for this purpose. Compounds including pyrazole and isoquinoline ring having a wide variety of biological and pharmacological effects are known to exhibit anticonvulsant activity by inhibiting these discharges separately. In this study, it is aimed to synthesize new heterocyclic compounds which will contain one or both of these two active rings and to investigate the anticonvulsant activities. For this purpose, the reaction of the 3,5-diphenyl-pyrazole compound synthesized as starting material with different 2-bromo-aryl-ethanone derivatives resulted in the synthesis of 3 new 2-pyrazolo-aryl-ethanone derivatives. 3 new pyrazolo-isoquinoline derivatives were synthesized by ring closure due to dehydration of these synthesized compounds in a strongly acidic medium. Studies of the in vivo anticonvulsant activities of these compounds, whose structure was illuminated by spectral data, were investigated by the behavioral effects of akut epilepsy model. It is seen that the synthesized compounds have no behavioral anticonvulsant effects in the acute PTZ model. However, if necessary, these substances may be tested in the chronic epilepsy model or in other experimental epilepsy models.