Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Çocuk Hematoloji Kliniği granülosit süspansiyonu transfüzyon deneyimi
Van Yuzuncu Yil University Dursun Odabaşi Medical Centre paediatric haematology clinic's granulocyte suspension transfusion experiment
- Tez No: 566749
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FAYİK ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Granülosit, Nötrofil, Transfüzyon, Granulocyte, Neutrophil, Transfusion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2019.Bu çalışmada Yüzüncü yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Çocuk Hematoloji Kliniği'nde 2017-2018 yılları arasında tedavi gören, ateşi ve nötrofil sayısı 500/µl'nin altında olan, , uygun antibiyotik veya diğer tedavilere cevap alınamayan, bu nedenle granülosit tranfüzyonu yapılan 0-18 yaş arasındaki 9 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Granülosit toplanması için alloimmünüzasyondan sakınmak amacıyla sağlıklı ve akraba dışı donörlerden granülosit toplandı. Donörlere bir gün önceden oral yolla tek doz 8 miligram metil prednizolon ve aferez işleminden 12 saat önce akşam 5 mikrogram/kg dozunda granulosit-koloni stimüle edici faktör (G-CSF) subkutan olarak verildi. Donörlerden aferez işlemi ile granülosit toplandı ve ürünler 25 Gy radyasyon dozunda ışınlanarak hastalara verildi. Transfüzyon öncesi hastaların ortalama Mutlak nötrofil sayısı (MNS): 52,2 hücre/mikromolL, ortalama beyaz küre sayısı (BKS): 260 hücre/mikromolL idi. Transfüzyon sonrası 24. saatte tüm hastaların mutlak nötrofil sayısı ve beyaz küre sayısı arttı. 9 hastaya toplam 45 ünite granülosit süspansiyonu transfüze edildi.. Bir hasta dışında tüm hastalarda tam klinik yanıt saptandı. Çalışmamızdaki ölüm hızı %11,1 oldu. Transfüzyonla ilişkili hastalarda ve ürün toplanan donörlerde herhangi bir komplikasyon gözlemlenmedi. Bu çalışmamız geleneksel tedaviye dirençli nötropenik ateşli çocuklarda granülosit transfüzyonunun güvenilir ve etkili bir destek tedavisi olduğunu göstermiştir. Bu tedavinin etkinliğine ilişkin ilave çok merkezli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the data of 9 patients of the age group between 0-18 who had medical treatment in Yüzüncüyıl University's Faculty of Medicine, Dursun Odabaşı Medical Centre Paediatric Haematology Clinic between 2017 and 2018, whose fever and neutrophil count were under 500/µl, who did not response to antibiotics or other treatments and therefore were subject to suspension transfusion were assessed retrospectively. To avoid alloimmunisation, granulocyte was collected from only healthy and unrelated donors. The donors had been given 5 microgram/kg dose of granulocyte colony stimulating factor (G-CSF) subcutaneously at evening 12 hours before they were given a single dose 8 milligram methyl prednisolone and apheresis orally one day before the procedure was carried out. Granulocyte was collected from donors by apheresis and the products were given to the patients by irradiating at the 25 Gy radiation dose. Before the transfusion, the average absolute neutrophil count (ANS) of patients was 52,2 cell/micromoIL and average white blood cell(WBC) count was 260 cell/micromoIL. In 24 hours after the transfusion, absolute neutrophil count and white blood cells of all patients increased. 9 patients were transfused 45 units of granulocyte suspension. Full clinical response was observed in all patients apart from one. The death rate in our study was 11.1 %. No complication was observed in the patients who were subjected to transfusion and the donors. This study has shown that granulocyte transfusion is a reliable and effective supportive treatments for children with neutropenic fever who are resistant to traditional treatments. More multi-central clinical studies need to be carried out to confirm the effectiveness of this treatment.