Futbolda üç farklı vuruş tekniğinin kinematik ve pedobarografik analizi
Kinematic and pedobarographic analysis of three different kicking techniques in football
  1. Tez No: 566760
  2. Yazar: FERİDUN FİKRET ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ONUR CERRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor biyomekaniği, Futbol, Kinetik, Kinematik, Sport biomechanics, Football, Kinetic, Kinematic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, futbol branşında iç üst, üst ve dış üst vuruş teknikleri sırasında başarılı ve başarısız vuruşlar arasındaki kinematik ve pedobarografik parametrelerin aralarındaki farklılıkları ve başarılı vuruşlarda, radar ile ölçülen top hızı ile kinematik ve pedobarografik değişkenlerin aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın katılımcılarını 2018-2019 futbol sezonunda Eskişehir ilinde aktif olarak futbol oynamış olup son bir yıl içinde herhangi bir sakatlık geçirmemiş olan 15 gönüllü erkek futbolcu oluşturmaktadır. Veri toplama aşamasında kinematik analiz için Qualisys Motion Capture System [Sweden], pedobarografik analiz için ise Pedar Novel [Germany] dorsal ve plantar insol basınç ölçüm cihazı kullanılmıştır. Futbolda vuruş tekniklerinin ölçümleri 15 metrelik bir mesafeden belirlenmiş hedefe 2 yaklaşma adımı sınırlamasıyla gerçekleştirilmiştir. Futbolcular her teknik için gerçekleştirilmiş vuruşlar içerisinden 3 başarılı 3 başarısız vuruşlardan edilen verilerin ortalaması alınmıştır. Araştırmanın sonucu olarak başarılı vuruşlardaki kinetik ve kinematik verilerin başarısız vuruşlara oranla daha düşük değerler gösterdiği tespit edilmiştir. Kinematik ölçümler yönünden diz, ayak bileği ve kalça eklemi açısal hız değerlerinde, diz açısı değerlerinde; kinetik olarak ise destek ayağı plantar bölgesi kuvvet değerlerinde farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca dış üst vuruş tekniğinde ayak bileği açı ve açısal hız değerleri ile top hızı arasında negatif bir anlamlılık tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda bu çalışmanın antrenörlere ve sporculara yol gösterici olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the kinematic and pedobarographic differences between accurate and inaccurate performances and present the relationship between ball speed and kinetic, kinematic variables on accurate shoots. The volunteer participants of the research, was 15 male football players who have not suffered from injury and played licensed at Eskişehir in 2018/2019 Turkish Football Season. Data collecting was made with Qualisys Motion Capture System [Sweden] for kinetic and Pedar Insole Pressure System [Germany] for pedobarographic measures. Measurements are made from 15 metres distance to a target with two approach steps limitation. Participants are made 3 accurate and 3 inaccurate shoots for each technique. Mean value of those datas are accepted as result. According to motion analyses results, angle and angular velocity values increaces on inaccurate shooting performances in comparation with accurate performances. Differences found on hip, knee and ankle angular velocity values and knee angle values as kinematic results and supporting leg plantar force values as kinetic results. Further, negative relationship between ball speed and ankle angular velocity and angle values found on side foot shooting technique. As result kinetic and kinematic values of accurate shootings were lesser than inaccurate shootings. It is aimed that this study to be a guiding for trainers and football players.