Gagavuz Türkçesinde sıfatlar
Adjectives in Gagauz Turkish
- Tez No: 566856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADEJDA ÖZAKDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Sıfat, Sıfat Yapan Ekler, Basit Sıfatlar, Türemiş Sıfatlar, Gagavuz Türkçesi, Adjectives, Appendices Making Adjectives, Simple Adjectives, Derived Adjectives, Gagauz Turkish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışma Gagavuz Türkçesindeki sıfatlar üzerine yapılmış bir çalışmadır. Tezde sıfatların genel özellikleri ele alınmış ve Türkiye Türkçesiyle karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla iki sözlük kullanılmıştır. Gagavuz Türkçesi için Gagauzça-Rusça-Romınca Sözlük (Çebotar ve Dron: 2002), Türkiye Türkçesi için de TDK yayınları Güncel Türkçe Sözlük esas alınmıştır. Çalışmada Gagauzça-Rusça-Romınca Sözlük (Çebotar ve Dron: 2002) esas alınmış ve bu sözlükte yer alan sıfatlar taranmıştır. Sıfatlar köklerine, yapılarına, işlevlerine göre incelenmiş; yapı ve anlamlarının Türkiye Türkçesiyle ortaklıkları ve farklılıkları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a study on the adjectives in Gagauz Turkish. In this thesis, general characteristics of adjectives were discussed and the adjectives in Gagauz Turkish were evaluated comparatively with the adjectives in Turkish. For this purpose, Gagauz-Russian-Romanian Dictionary (Çebotar and Dron: 2002) for Gagauz Turkish and Current Turkish Dictionary of TDK publications for Turkish were employed. The study is based on Gagauzian-Russian-Romanian Dictionary (Çebotar and Dron: 2002) and the adjectives in this dictionary are searched. Adjectives in Gagauz Turkish have been examined according to their roots, structures and functions; the similarities and the differences between the adjectives of Gagauz Turkish and Turkish are shown in terms of the structure and the meaning.