Yatılı bölge ortaokullarının sorunları ve çözüm önerileri
Opinions and recommendatins of the problems of regional boarding lower secondary schools
  1. Tez No: 566877
  2. Yazar: EROL ÇANGIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN RECEPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziki altyapı, finansman, öğrenci, personel, Physical infrastructure, financing, education and teaching, students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Denetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı Yatılı Bölge Ortaokullarının sorunlarına ilişkin YBO Yönetici ve Öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek, ortaya çıkan sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirmektir. Bunun için Kastamonu, Samsun, Sinop ve Çorum ilinde bulunan 14 Yatılı bölge ortaokulunda görev yapan 352 okul yöneticisi ve öğretmenine, verileri toplamak için Kişisel Bilgi Formu ve Mustafa Göksel Köroğlu (2009) tarafından geliştirilen“Türkiye'de Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının sorunlarına ilişkin YBO yöneticileri ve öğretmenlerinin görüş ve önerileri ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın verileri; yönetici ve öğretmenler için geliştirilen anketler aracılığıyla toplanmıştır. Anketin yapı geçerliliği faktör analizi ile incelenmiş olup,anketin her bölümü ayrı ayrı faktör analizine tabi tutulmuştur. Anketin ikinci bölümü;“fiziki alt yapı”,“finansman”,“ eğitim öğretim”,“öğrenci”ve“personel”olmak üzere YBO'ların sorunlarını beş boyutta ele aldığı için her boyut kendi içinde analiz edilmiştir. Araştırmada Öğretmen ve Yöneticilerin fiziki altyapı, finansman, eğitim-öğretim, personel durumlarındaki görüşlerine göre bulgulara ulaşılmıştır. Yatılı Bölge Ortaokullarında fiziki altyapıya ilişkin cinsiyete, görev türüne, yaş durumlarına öğretmenlik deneyimlerine göre anlamlı farklılık bulunduğu, finansman boyutunda medeni durumlarına,öğretmenlik deneyimlerine göre anlamlı farklılık bulunduğu, eğitim öğretim boyutunda medeni durumlarına göre anlamlı farklılık bulunduğu personel durumunda görev türüne göre anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the problems of the Regional Boarding Lower Secondary Schools based on the opinions of Regional Boarding Lower Secondary Schools principals and teachers. Data for the study comprised of the sample of total 352 school principals and teachers assigned in YBO's during the 2017-2018 education year in Kastamonu, Samsun, Sinop and Çorum. The data for the study which was developed by Mustafa Göksel KÖROĞLU (2009) obtained from a questinnaire designed for school principals and teachers. The data of the study were collected through questionnaires developed for school principals and teachers. The construct validity of the questionnaire was analyzed by factor analysis and each part of the questionnaire was subjected to factor analysis separately. The second section of the questionnaire was divided into five dimensions. These dimensions were“physical infrastructure”,“financing”,“education and teaching”,“students”and“staff”. Each dimension was analyzed separately. School principals and teachers report problems“physical infrastructure”,“financing”,“education and teaching”,“students”and“staff”.There is a significant difference in terms of gender, type of duty, age, teaching experience, and significant differences in terms of financing according to marital status and teaching experience.Education It is determined that there is a significant difference according to the type of duty in the case of personnel where there is a significant difference in terms of marital status.