Development of an expert system for wire electrical discharge machining
Tel elektro-erozyon işleme için bir uzman (eksper) sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 93243
- Danışmanlar: PROF. DR. M. A. ŞAKİR ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tel elektro-erozyon, uzman (eksper) sistemler. XV, Wire electrical discharge machining (WEDM), expert systems m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
öz TEL ELEKTRO-EROZYON İŞLEME İÇİN BİR UZMAN (EKSPER) SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Çetin, Serkan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. A. Sahir Ankan Mart 2000, 181 sayfa Tel elektro-erozyon imalat yöntemi için bir uzman yazılım (eksper) programı geliştirilmiştir. Geliştirilen yazılım iki modülden oluşmaktadır. Bunlar iş hazırlama modülü ve operatöre yardım modülüdür. Birinci modül, tezgah kesim parametrelerin hazırlanmasında ve otomatik olarak tezgah kumanda programının yazılmasında tezgah operatörüne yardımcı olmaktadır. İkinci modül ise, operatörün karşılaşabileceği sorun ve problemlerin teşhisinde ve çözümünde yol gösterici ve yardımcı olmaktadır. Ayrıca ikinci modüldeki eğitim seçeneği, operatörün hangi eylemlerinin ne gibi sonuçlar vereceğini göstererek bilgisayar başı eğitimi sağlamaktadır. Geliştirilen yazılım, bu alandaki uzmanların bilgi ve tecrübelerini, tezgah kataloglarındaki, el kitaplarındaki ve teknik makalelerdeki bilgileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN EXPERT SYSTEM FOR WIRE ELECTRICAL DISCHARGE MACHINING Çetin, Serkan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof, Dr. M.A. Sahir Ankan March 2000, 181 pages An expert system is developed for Wire Electrical Discharge Machining (WEDM). The developed software consists of two modules, namely the Work Preparation Module and the Operator Assistance Module. The first module serves as to help the WEDM operator in determining the machine settings and in preparing automatically the command program. The second module, gives assistance and advise to the operator what he should do if he encounters with a specific fault or problem. Also, the training mode helps to train the operator on computer by giving the consequences of the actions which he would do or see on the machine. The developed software includes the experience of experts, information of manuals, handbooks and technical papers in the field of WEDM.