Üniversite öğrencilerinin duygusal zekaları, sosyal görünüş kaygıları ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between emotional intelligence, social appearance anxiety and hopelessness levels of university students
  1. Tez No: 567040
  2. Yazar: YUNUS EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SÜTÇİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal zeka, sosyal görünüş kaygısı, umutsuzluk, emotional intelligence, social appearance anxiety, hopelessness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin duygusal zekaları, sosyal görünüş kaygıları ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 2018-2019 eğitim öğretim yılında eğitimlerine Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde devam eden 274'ü kadın, 90'ı erkek, toplamda 364 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği – Kısa Formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Toplanan veriler bağımsız örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans analizi, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre umutsuzluk üzerinde fakülte, sınıf, ebeveynlerin eğitim düzeyi anlamlı fark oluşturmazken; erkeklerin umutsuzluk düzeyi, kadınlardan anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Yapılan Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Analizine göre duygusal zeka ile alt boyutları ve sosyal görünüş kaygısı arasında negatif ve anlamlı; sosyal görünüş kaygısı ve umutsuzluk arasında pozitif ve anlamlı; duygusal zeka ile alt boyutları ve umutsuzluk arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yapılan Çoklu Regresyon Analizi sonuçlarına göre duygusal zeka ve alt boyutları ile sosyal görünüş kaygısı, umutsuzluğu anlamlı şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between emotional intelligence, social appearance anxiety and hopelessness levels of university students. The sample of the study consists of 274 female, 90 male, totally 364 students who continue their education in Hasan Kalyoncu University in 2018-2019 academic year. In this study, Emotional Intelligence Feature Scale - Short Form, Social Appearance Anxiety Scale and Beck Hopelessness Scale were used. Data were analyzed with SPSS 22.0 program. Data were analyzed by independent samples t-Test, One Way Analysis of Variance, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests. According to the results of the research, the education level of the parents, faculty and class did not make a significant difference on hopelessness; hopelessness level of men was significantly higher than women. According to the Pearson Moment Product Correlation Analysis, there was a negative and significant relationship between emotional intelligence and sub-dimensions and social appearance anxiety; positive and significant between social appearance anxiety and hopelessness; a negative and significant relationship was found between emotional intelligence and its sub-dimensions and hopelessness. According to the results of Multiple Regression Analysis, emotional intelligence and its sub-dimensions and social appearance anxiety have predicted hopelessness significantly.