Pulpa odası dentinine bağlanma: Qmix ve etidronik asidin etkisinin incelenmesi
Adhesion to pulp chamber dentin; Investigation of effect of QMİX and etidronic acid on bond strength
  1. Tez No: 567119
  2. Yazar: TUĞBA PAZARBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SOLEY ARSLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: QMix, HEBP, mikrogerilim bağlanma dayanımı, irrigasyon solüsyonu, QMix, HEBP, Microtensile bond strength, Ġrrigation solution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kanal tedavisinin başarıya ulaşması kök kanal sisteminin hem mekanik olarak hem de irrigasyon ajanları ile temizlenmesi ve tam bir kapama sağlayacak şekilde üç boyutlu olarak doldurulmasının yanı sıra endodontik tedavi sonrası uygulanan üst restorasyona da bağlıdır. Endodontik olarak tedavi edilen dişlerin restorasyonunun amacı oral kaviteden bakteriyel infiltrasyonu engellemek, dişin işlevselliğini ve estetiğini yeniden kurup, kalan diş yapısının kırılmasını önlemektir. Endodontik tedavi sırasında kullanılan irrigasyon solüsyonları dentinin organik ve mineral yapısını değiştirebilir. Dentinin mikrosertlik, elastikiyet, yüzey pürüzlülüğü gibi özellikleri değişip, akabinde yapılacak kompozit restorasyonun bağlanması olumsuz etkilenebilir. Bu çalışmada 100 tane çekilmiş çürüksüz insan molar dişi kullanılmıştır. Dişler kronları dışarıda kalacak şekilde furkasyon bölgesine kadar plastik kalıplara gömülmüştür. Daha sonra düzgün bir dentin yüzeyi elde etmek için pulpa odasının tavanı perfore olana kadar su altında bir Isomet 1000 cihazına yerleştirilmiş horizontal olarak kesilmiştir. Daha sonra dişler, kullanılan irrigasyon solusyonlarına göre rasgele 5 ( n= 20) gruba ayrılmıştır ve pulpa odası aşağıdaki gruplara göre irrige edilmiştir. Grup 1: 1 dk 3 ml salin + 1 dk 3 ml distile su Grup 2: 1 dk 3 ml % 2,5 NaOCI + 1 dk 3 ml distile su Grup 3: 1 dk 3 ml % % 2,5 NaOCl + 1 dk 3 ml 17 EDTA +1 dk 3 ml distile su Grup 4: 1dk 3ml % 2,5 NaOCl + 1dk 3ml QMix + 1 dk 3 ml distile su Grup 5: 1 dk 3ml % 2,5 NaOCI +1 dk 3 ml % 9 HEBP + 1dk 3ml distile su Yıkama prosedürü tamamlandıktan sonra tüm örneklerin pulpa odalarına Single Bond Universal, self etch modunda kullanılarak uygulanmıştır. Bütün örnekler, her bir tabaka 2‟şer mm kalınlığında olacak şekilde nanohibrid kompozit rezin olan Filtek Z550 ile restore edilmiştir. Daha sonra restorasyonların doğal yaşlanma sürecini taklit etmek için her gruptan 10 ar örnek toplamda 10000 devir olacak şekilde termal siklus uygulanmıştır. Örneklerden 1mm2, 5mm uzunluğunda kesitler alındıktan sonra mikrogerilim bağlanma dayanımı testi yapılmıştır. Kırılma yüzeyleri SEM (taramalı elektron mikroskobu) ile incelenerek kırılma tipleri belirlenmiştir. Veriler, One- Way ANOVA ve post hoc Tukey's testiyle analiz edilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucuna göre; irrigasyon ajanı olarak EDTA uygulanan gruplar ile diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p 0,05). 1 yıllık yaşlandırma süresine denk gelen 10000 devir termal siklus uygulamasının bağlanma dayanım değerlerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The success of root canal treatment depends on both mechanical and irrigation cleaning of the root canal system and filling it in three dimensions to ensure complete closure as well as upper restoration after endodontic treatment. The purpose of the restoration of endodontically treated teeth is to prevent bacterial infiltration from the oral cavity, to restore the functionality and aesthetics of the tooth and to prevent the remaining tooth structure from being broken. Irrigation solutions used during endodontic treatment may change the organic and mineral structure of dentin. The properties of dentin such as microhardness, elasticity, surface roughness can be changed and the subsequent bonding of the composite restoration can be negatively affected. In this study, 100 extracted non-carious human molar teeth were used. Teeth are embedded in plastic molds up to furcation area with crowns outside. It was then cut horizontally, placed in an Isomet 1000 under water until the ceiling of the pulp chamber was perforated to obtain a smooth dentine surface.The teeth were then randomly divided into 5 (n = 20) groups according to the irrigation solutions used, and the pulp chamber was irrigated according to the following groups. Group 1: 1 min 3 ml saline + 1 min 3 ml distilled water Group 2: 3 ml 2.5% NaOCI for 1 min + 3 ml distilled water for 1 min Group 3: 1 min 3 ml 2.5% NaOCl + 1 min 3 ml 17% EDTA +1 min 3 ml distilled water Group 4: 1min 3ml 2.5% NaOCl + 1min 3ml QMix + 1min 3ml distilled water Group 5: 1 min 3ml 2.5% NaOCI +1 min 3ml 9% HEBP + 1min 3ml distilled water. After the washing procedure was completed, Single Bond Universal was applied to pulp chambers of all samples using self etch mode. All samples were restored with Filtek Z550, a nanohybrid composite resin, each layer being 2 mm thick. Then, in order to mimic the natural aging process of the restorations, 10 samples from each group were subjected to thermal cycling device for a total of 10000 cycles. After taking sections 1mm2, 5mm in length, microtensile bond strength test was performed. Fracture surfaces were examined by SEM (scanning electron microscope) and fracture types were determined. Data were analyzed with One- Way ANOVA and post hoc Tukey's test. According to the results of the study; There were statistically significant differences between EDTA and other groups (p 0.05). It was concluded that the application of 10000 cycles of thermal cycling, which corresponds to the aging period of 1 year, does not affect the bond strength values (p> 0.05).