Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklarda sosyal stresörlerin kalp hızı değişkenliğine etkisi
The effect of social stressors on heart rate variability in children with diagnosis of autism spectrum disorders
  1. Tez No: 567293
  2. Yazar: CAN BEŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BURCU AYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, otonom sinir sistemi, kalp hızı değişkenliği, sosyal etkileşimler, sosyal olmayan etkileşimler, Autism spectrum disorder, autonomic nervous system, heart rate variability, social interactions, non-social interactions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Otizm spektrum bozukluğu, çoklu genler ile kalıtımı olan, sosyal iletişim güçlükleri ve kısıtlı-tekrarlayıcı davranışlar ile karakterize bir nörogelişimsel bozukluktur. Otonom sinir sistemi, sosyal etkileşim sırasında duyguların düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kalp hızı değişkenliği ise sosyal etkileşimler sırasında kardiyak otonomik düzenlenmesinin bir ölçütü olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda, otizm spektrum bozukluğu tanısı almış 6-11 yaş arası 20 çocuk ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş, tipik olarak gelişen 20 çocuk kalp hızı değişkenliği verileri açısından karşılaştırılmıştır. Bazal dinlenim dönemi, ebeveynden ayrılma, ebeveyn ile bir araya gelme, yabancı ile karşılaşma ve ses uyaranı dönemlerinde kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi amacıyla kalp hızı ölçüm monitörü aracılığı ile ölçümler yapılmıştır. Olgu grubunda ses uyaranı sırasında kalp hızı değişkenliğinde artış olmasına rağmen kontrol grubunda bu artışın izlenmediği, ebeveynden ayrılma döneminde olgu grubunda kalp hızı değişkenliğinde farklılık olmadığı ancak kontrol grubunda kalp hızı değişkenliğinde azalma görüldüğü bulunmuştur. Ayrıca kontrol grubunda bazal dinlenim dönemi kalp hızı değişkenliği değerleri ile Çocukluk Çağı Davranış Değerlendirme Ölçeği Anksiyete/Depresyon alt ölçek puanları arasında negatif ilişki saptanmıştır. Çalışmamızda, olgu ve kontrol grubu arasındaki kalp hızı değişkenliği yanıtlarındaki farklılıklar saptanmıştır. Ayrıca, dinlenim dönemindeki kalp hızı değişkenliği değerlerinin tipik olarak gelişen bireylerde anksiyete ve depresyon puanları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışmamız sonucunda elde edilen bulguların otizm spektrum bozukluğunda, çevresel etkileşimler sırasında otonom sistem yanıtlarının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder is a neurodevelopmental disorder inherited by multiple genes and characterized by social communication difficulties and restrictive- repetitive behaviors. The autonomic nervous system plays an important role in the regulation of emotions during social interactions. Heart rate variability is used as a measure of cardiac autonomic regulation during social interactions. In our study, 20 children aged 6-11years with autism spectrum disorder were compared with age and gender-matched 20 typically developing children in terms of heart rate variability data. Heart rate variability values during baseline resting, engagement with a stranger, disengagement from the parent, engagement with parent and sound stimulus periods were measured using a heart rate monitor. Although there was an increase in heart rate variability during the sound stimulus in the case group, this increase was not observed in the control group. There were no changes in heart rate variability at the time of the separation from the parent, whereas a decrease in heart rate variability was observed in the control group. In addition, there was a negative correlation between baseline resting heart rate variability and Childhood Behavior Rating Scale Anxiety/Depression subscale scores in the control group. Differences in heart rate variability responses between typically developing children and children with autism spectrum disorder were determined in our study. Furthermore, resting state heart rate variability is found to be associated with anxiety and depression scores in typically developing children. The findings of our study are thought to contribute to a better understanding of autonomic system responses during environmental interactions in autism spectrum disorder.