Etkin kurumsal yönetim anlayışında insan kaynakları uygulamaları: Yiyecek içecek sektöründe bir uygulama
Human resources practices in effective corporate governance: An application in the food and beverage sector
  1. Tez No: 567304
  2. Yazar: MELCE ELEGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsallaşma, Kurumsal Yönetim, Human Resource Management, Institutionalization, Corporate Governance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kurumsal yönetim, işletmelerin başarılı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla sürdürülebilir büyüme ve istikrara vurgu yapan bir kavram olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin profesyonel, şeffaf, adil ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı kapsamında iyi bir şekilde yönetilmesine olanak tanır. Kurumsal yönetim, işletmelerin yürüttüğü insan kaynakları uygulamaları ile işletmelerin kurumsallaşma düzeyleri ile yakından ilişkilidir. Nitekim işletmelerde insan kaynakları uygulamalarına dair hiçbir girişimin olmaması ya da bu uygulamaların eksik olması işletmelerin kurumsallaşması önünde en büyük engeli oluşturabilmektedir. Buna bağlı olarak kurumsallaşamayan işletmeler de iyi bir yönetim anlayışı olarak nitelendirilen kurumsal yönetim anlayışında yönetilememektedir. Bu nedenle işletmelerin başarı elde etmesinde ve bu başarının sürdürülebilir olmasına, hatta sürdürülebilir rekabet avantajı kazanmasına etkisi olan kurumsal yönetim, insan kaynakları uygulamaları ve kurumsallaşma ile etkileşim halindedir. Bu doğrultuda çalışma, insan kaynakları uygulamalarının kurumsal yönetim anlayışı üzerindeki etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Bu hedef kapsamında araştırmanın örneklemini İzmir ilinde yiyecek ve içecek sektöründe faaliyetini sürdüren bir işletmenin farklı departmanlarında altısı erkek ve altısı kadın olmak üzere çalışan 12 departman sorumlusu oluşturmaktadır. Araştırmada söz konusu örneklemden nitel verilerin toplanması görüşme, doküman incelemesi ve gözlem yöntemleriyle gerçekleşmiştir. Nitel verilerin yorumlanması ile birlikte çalışmaya dâhil olan işletmede İnsan kaynakları uygulamalarına dair hiçbir girişimin olmadığı tespit edilmiştir. İnsan kaynakları uygulamalarının işletmelerde yer almamasının kurumsallaşmanın önünde en büyük engeli teşkil ettiği ve böyle bir durumun da kurumsal yönetim anlayışını zedelediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is defined as a concept that emphasizes sustainable growth and stability to successfully transfer business to future generation. The concept that allows companies to be managed in a professional, transparent, fair and responsible manner. Corporate governance is closely related to the level of institutionalization companies with the human resource practices performed by companies. In fact, there is no interference in the human resources practices of the companies, and the lack of such practices may be the biggest obstacle to the institutionalization of companies. Consequently, companies that cannot be institutionalized cannot be managed in an corporate governance approach that is described as a good management approach. For this reason, corporate governance interacts with human resources and institutionalization practices, which have an impact on the success of companies and even obtain a sustainable competitive advantage. In this context, the purpose of the study is to examine the impact of human resource practices on corporate governance. For this research, the study sample consists of 12 departments responsible for working in the food and beverage sector in İzmir town. In the study, qualitative data collection of the sample was performed through interviews, documentary analysis and observation methods. With the analysis and interpretation of the qualitative data, it was determined that there is no interference in the human resources practices in the enterprise involved in the study. It is concluded that the lack of human resources practices in companies constitutes the biggest obstacle to institutionalization and that this undermines the corporate governance approach.