Çalışanlarda örgütsel adalet algısının, örgütsel bağlılık üzerine etkisi: Sasa Polyester Sanayi A.Ş. uygulaması
The effect of justice perceptions of employees on organizational commitments: An aplication in Sasa Polyester Sanayi A.S
  1. Tez No: 567386
  2. Yazar: ATAKAN ANT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL CAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, örgütsel bağlılık, üretim işletmesi, Organizational justice, organizational commitment, manufacturing industry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüz rekabetçi iş dünyasında rekabetçi olabilmek için en uygun çalışanı bulmak, en yüksek verimi sağlamak ve bu iş gücünü sürdürebilir olarak korumak oldukça önemli hale gelmiştir. Gününün ciddi bir zaman dilimini çalışma alanlarında geçirmek, kişilerde bireyselden çok örgütsele yönelen tutumun gelişmesini sağlamaktadır. Ortak kullanım alanlarında beraber bulunmak, adil şartlar altında çalışmak, karşılıklı kurulan iyi ilişkiler ve çalışanlarda kendini bütünün bir parçası şeklinde görme hissiyle örgütsel bağlılık bilinci oluşmaktadır. Bu çalışmada örgütsel adalet değişkenlerinin alt boyutları; dağıtımsal adalet, işlemsel adalet, kişilerarası adalet ve bilgisel adaletin; örgütsel bağlılık değişkenlerinin alt boyutları; duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı üzerine olan etkisi incelenmektedir. Örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık değişkenlerinin demografik değişkenler ile ilişkisini incelemek için Adana ilinde faaliyet gösteren Sasa Polyester San. AŞ. Çalışanları üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Örgütsel adalet değişkeninin örgütsel bağlılık değişkeni üzerindeki etkisini test etmek üzere veriler analiz edilmiştir. Analizlerin sonuçları örgütsel adaletin örgütsel bağlılığı pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği görülmüştür. Ayrıca araştırma değişkenleri ile demografik faktörler arasında bazı anlamlı farklılaşmalar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive business world, it has become very important to find the most suitable employee, to provide the highest efficiency and to maintain this workforce in a sustainable manner. People who spend a significant period of the day in the study areas, start to have organizational attitude rather than individual attitude. Consciousness of organizational commitment is formed by being together in common areas, working under fair conditions, establishing good relations with each other and feeling of seeing themselves as a part of the whole. In this study, the effects of organizational justice terms such as distributive justice, procedural justice, interpersonal justice, informational justice on organizational commitment terms such as emotional commitment, normative commitment and continuity commitment were investigated; and also the relationship between organizational justice variables, organizational commitment variables and demographic variables were examined by Survey study in Sasa Polyester Industry Inc. working in Adana The data were analyzed to test the effect of organizational justice variable on organizational commitment variable. The results of the analyzes support the hypotheses that there is a positive relationship between organizational justice variables and organizational commitment variables. In addition, some significant differences were determined between the research variables and demographic factors.