Uygur halk şarkılarında tematik söz varlığı
Thematic vocabulary in Uighur folk songs
- Tez No: 567390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yeni Uygur Türkçesi, Söz Varlığı, Yeni Uygur Edebiyatı, New Uighur Turkish, Vocabulary, New Uighur Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmada“Uyġur Xelq Naxşiliri”adlı eserde bulunan şarkıların tematik söz varlığını oluşturan ögeler incelenmiştir. Ayrıca bu şarkıların biçim ve muhteva özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışma giriş ve sonuç kısmı hariç dört bölümden oluşmaktadır: Giriş kısmında çalışmanın amacı, önemi ve yönteminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde Yeni Uygur Türkçesi, Uygur edebiyatı, sözvarlığı, Uygur Türkçesinde ve Türkiye Türkçesinde şarkı ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde“Uyġur Xelq Naxşiliri”adlı eserde ki şarkıların transkripsiyonuna (yazı çevirimi) ve Türkiye Türkçesi aktarımına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde“Uyġur Xelq Naxşiliri”adlı eserde bulunan şarkıların tematik söz varlığı incelenmiştir. Dördüncü bölümde şarkılar biçimsel özelliklerine göre ayrıştırılarak muhteva açıdan değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ortaya çıkan bulgulardan sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the elements that constitute the thematic vocabulary of the songs in the work“Uyġur Xelq Naxşiliri”are examined. Besides, the form and content characteristics of these songs were also evaluated. The study consists of three parts except the introduction and conclusion chapter: In the introduction chapter, the aim, importance and method of the study are mentioned. In the first chapter, the New Uyghur Turkish, Uyghur literature, vocabulary, and the information about the Uighur Turkish and Turkish songs in Turkey are given. In the second part, the songs of the work that called ''Uygur Xelq Naxşiliri"s transcription (writing translation) and translating to Turkish are mentioned. In the third chapter, the vocabulary of songs in the work that called ''Uygur Xelq Naxşiliri'' was examined. In the fourth chapter, the songs were separated according to their formal characteristics and evaluated in terms of content. In the conclusion chapter, the results of the findings were obtained.