Basketbol klasman hakemlerinin karar verme stilleri ve özgüven düzeylerinin incelenmesi
Examination of level of self - confidence and decision making styles of basketball referees
- Tez No: 567417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, basketbol, hakem, karar verme, özgüven, Sport, basketball, referee, decision-making, self-confidence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'deki farklı klasmanlardaki basketbol hakemlerinin karar verme stilleri ve özgüven düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi, bu konularda basketbol hakem eğitimine yön verilmesi ve tez sonuçlarıyla bu konuda daha sonra yapılacak araştırmalar için kaynak oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Birinci aşamada, tezin kavramsal çerçevesi ortaya konmuş ve tezin literatür taraması yapılmıştır. İkinci aşamada, veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Çalışmada Türkiye Baketbol Federasyonunun 2017 vizeli klasman hakemlerine gönüllülük esasına dayalı, hakemler için geliştirilen,“Kişisel Bilgi Formu”,“Karar Verme Ölçeği”ile“Özgüven Ölçeği”uygulanmıştır. Üçüncü aşamada, anket verileri SPSS programında analiz edilmiştir. Dördüncü aşamada ise analizlerin sonuçları tartışılmıştır. Bulgular: Basketbol hakemlerinin kişisel bilgi, karar verme stilleri ve özgüven düzeyleri ile ilgili görüşlerinin frekans yüzdeleri ve bazı değişkenlerin aritmetik ortalamaları belirlenmiştir. Hipotez test özetleri, normallik ve homojen varyans koşullarını sağlayan değişkenlerde Student t testi ve Anova testi ile; şartları sağlamayan değişkenlerde ise Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleriyle yorumlandırılmıştır. Sonuçlar: Türkiye'deki basketbol klasman hakemlerinin karar verme stilleri ve özgüven düzeyleri, hakemlerin kişisel bilgilerine göre değişiklikler göstermektedir. Araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this thesis is to examine of level of self confidence and decision making styles of Basketbol referees in Turkey according to different variables, to guide these behaviors and to provide a source for the researches to be done in this issue with the thesis results. Materials and Methods: In the first stage, the conceptual framework of the thesis was put forward and the literature was searched for the thesis. In the second stage, survey technique was applied as data collection tool. In the study,“Personal Information and Opinion Form”and“Melbourne Decision Making Scale ”and“Self Confidence Scale”developed for the referees of volunteers of 2017 visa of Basketbol Federation of Turkey were applied. In the third step, the data from the questionnaires were analyzed in the SPSS program. In the fourth stage, the results of the analyzes are discussed. Findings: The frequency and percentages of Basketbol referees' opinions on personal information and decision making styles, self-confidence levels and the arithmetic mean of some variables have been determined. Hypothesis Test Summary has been uncovered, Tested by Student's t test and Anova test in variables that provide normality and homogeneous variance conditions. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used for the variables that did not enable normality and homogeneous variance conditions. Conclusions: The making styles and self-confidence levels faced by Basketbol referees in Turkey varies according to the personal information of the referees. Suggestions were presented in the direction of research results.