Boks ring halatlarının ergonomik açıdan incelenmesi
Ergonomic analysis of boxing ring ropes
  1. Tez No: 567416
  2. Yazar: MERVE UCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boks, Klasik ring halatı, Şeffaf ring halatı, Ergonomi, Boxing, Classic ring rope, Transparent ring rope, Ergonomics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Boks Ring Halatlarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı; Ring halatlarının ergonomi açısından hakemlerin yapmış olduğu puanlamayı etkileyip etkilemediğini, hakemlerin ergonomik olarak bulundukları konum ve görüş mesafelerinin de göz önüne alınarak mevcut ring halatları ile şeffaf halatlar kullanılarak hakemlerin yapmış oldukları puanlamayı etkileyip etkilemediğini tespit etmektir. Yöntem: Bu çalışmada birinci olarak ergonomik açıdan öncelikle boks sporcularına, hakemlere, antrenörlere ve seyircilere klasik ve şeffaf boks ring halatlarına yönelik olumlu olumsuz algılarını ölçmek, ikinci olarak gözlemsel deney grubu oluşturularak klasik ve şeffaf halatlı ringin belirli noktalarında boks vuruş teknikleri müsabık boyutta hareketlerin tekrarlı şekilde yapılması istenerek hakemlere puanlama yaptırılarak her iki halatla yapılan puanlamaların karşılaştırılarak ergonomik açıdan halatların puanlamaya etkileri test edilmiştir. Bulgular: Buna göre istatiksel olarak t-Testi sonuçlarına göre; sporcu, hakem ve seyircilerin klasik halat ve şeffaf halata yönelik tutumları arasında P0,05 önem düzeyinde istatiksel olarak anlamsız bir farklılık bulunmuştur. Sonuç: İstatiksel test sonuçlarına göre; sporcular, hakemler, antrenörler ve seyircilerin klasik halata nazaran şeffaf halatlardan daha az rahatsız oldukları görülmüştür. Diğer yandan yapılan gözlemsel deneylerde ergonomik olarak şeffaf halatlı ringde yapılan müsabakalardaki yumruk sayısının tespitinde klasik halatlı ringlere göre daha az sapma gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ergonomic Analysis of Boxing Ring Ropes Objective: The aim of this study is to help the referee to make a correct scoring by making the ring ropes transparent by making the referee to see the number of punches hit. Method: In this study, firstly, from the ergonomic point of view, firstly positive negative perceptions of boxing athletes, referees, coaches and spectators to classical and transparent boxing ring ropes were measured. Secondly, observational experimental group was formed and it was asked to perform the movements of the boxing strokes at the specific points of the classical and transparent rope ring. Then the referees were scoring and the scores of both ropes were compared and the effects of the ropes on the scoring were tested. Results: According to the results of the t-Test statistically; Although there was a statistically significant difference between the attitude of athletes, referees and spectators towards classical rope and transparent rope at P 0.05 significance level. Conclusion: According to statistical test results; athletes, referees, coaches and spectators were seen to be less disturbed than transparent ropes. On the other hand, in observational experiments, it was determined that the number of punches in the ring made of ergonomically transparent rope was less deviated than that of classical ropes.