Kronik inmeli hastalarda ritmik işitsel uyarı ile bilateral kol eğitim tedavisinin üst ekstremite fonksiyonlarına ve günlük yaşam aktivitelerine etkisinin araştırılması
Bilateral arm training with rhythmic auditory cueing (batrac) on upper extremity functions and daily living activities with chronic stroke
- Tez No: 567429
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİME ILGIN SADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme Rehabilitasyonu, Bilateral Kol Eğitimi, Üst Ekstremite Rehabilitasyonu, İş-uğraşı Tedavisi, Stroke Rehabilitation, Bilateral Arm Training, Upper Extremity Rehabilitation, Occupational Therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışma ile kronik inmeli hastalarda uygulanan ritmik işitsel uyarı ile bilateral kol eğitiminin (RİUBKE) üst ekstremite fonksiyonları, günlük yaşam aktivitelerine katılım ve ağrı üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak, Kasım 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında 28 hasta ile yapıldı. Örneklemede RİUBKE grubuna 15, kontrol grubuna 13 hasta alındı. Tüm hastaların demografik verileri, Brunnstrom evreleri, Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve ağrı düzeyleri kaydedildi. Hastaların tümü 3 hafta süreyle konvansiyonel terapi programına alındı. Bu tedavilerin yanı sıra RİUBKE grubundaki hastalara, RİUBKE cihazı ile haftanın 5 günü 3 hafta süreyle bilateral üst ekstremite eğitimi uygulandı. Plejik üst ekstremite motor fonksiyonları Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT) ve Box and Block Test (BBT) ile, günlük yaşam aktiviteleri Modifiye Barthel İndeks (MBİ) ile, ağrı düzeyleri Görsel Analog Skala (GAS) ile tedavi öncesi ve tedaviden 3 hafta sonra değerlendirildi. Tüm veriler Mann Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: RİUBKE ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. BBT ve JTEFT'in bazı parametrelerinde (sayfa çevirme, büyük ağır obje kaldırma ve tavla pulu dizme) gelişme kaydedildi (p0.05). Sonuç: Sonuç olarak RİUBKE ile üst ekstremite bilateral eğitiminin kronik inmeli hastalarda üst ekstremite fonksiyonları üzerine etkili olduğu kanaatine varıldı. Alınan bu sonuçlar inme rehabilitasyonunda RİUBKE ile bilateral eğitimin konvansiyonel tedavilerle birlikte kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study it is aimed to investigate the effect of bilateral arm training with rhythmic auditory cueing (BATRAC) on upper extremity functions, daily living activities and pain with chronic stroke patients. Method: This study was carried out as a randomized controlled experimental study in Physical Therapy and Rehabilitation department of Kocaeli University between November 2017- May 2018, 28 patients with stroke were included in this study. The patients were randomly assigned into two groups as an experiment (n:15) and control group (n:13). The demographic characteristics, Brunnstrom stage, Modified Ashworth Scale (MAS) and pain degree were recorded in all patients. All patients participated in a conventional rehabilitation program for 3 weeks. The BATRAC group received 20 minute BATRAC for upper extremity for 5 days per week during 3 weeks. The plegic upper extremity motor functions were evaluated by Jebsen Taylor Hand Function Test (JTHFT), Box and Block Test (BBT), daily living activities by Modified Barthel Index (MBI) and pain degree by Visual analogue scale (VAS). All of those evaluations are done before treatment and after 3 weeks of therapy. The data were assessed by Mann Whitney U tests and Wilcoxon tests. Results: There were statistically significant differences between the experiment and control group. Significant improvements were recorded in BBT and JTHFT parameters (turning page, lifting of large heavy objects and backgammon stamping) (p0.05 for all parameters). Conclusions: In conclusion, Bilateral Arm Training with Rhythmic Auditory Cueing (BATRAC) treatment was found effective on upper extremity motor functions in stroke patients. These results suggests that BATRAC treatment can use with conventional therapy in stroke rehabilitation.