Nazal kanül ile nazofarengeal kateterin etkinlik ve rahatlık açısından karşılaştırılması
Comparison of nasal cannula and nasopharyngeal catheter for efficiency and comfort
  1. Tez No: 567448
  2. Yazar: SANİYE ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET EŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal kanül, nazofarengeal kateter, oksijen tedavisi, Nasal cannula, nasopharyngeal catheter, oxygen therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırma oksijen tedavisi alan hastalarda nazal kanül ile nazofarengeal kateterin etkinlik ve rahatlık açısından karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırma, hastaların daha etkin ve daha rahat oksijen tedavisi almasına katkı sağlaması nedeniyle önemlidir. Araştırmanın evrenini 08.10.2014-10.04.2015 tarihleri arasında Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi Acil Servisi'ne başvuran hastalar, örneklemini ise 18 yaş üzeri, nazal kanül veya nazofarengeal kateter ile oksijen tedavisi başlanan gönüllü 88 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Hasta İzlem Formu, dispne ve rahatlığın değerlendirilmesinde Görsel Kıyaslama Ölçeği, hastaların oksijen satürasyonu ölçümünde parmak ucu pulse oksimetre cihazı, hastaların kan basıncının ölçülmesinde dijital sfigmomanometre cihazı, oksijen uygulamasında nazal kanül veya nazofarengeal kateter kullanılmıştır. Hastalar kliniğe geldikleri andan itibaren oksijen uygulaması öncesi ve uygulamanın 30. dk'sına kadar izlenmiştir. Çalışma, bağımsız gruplarda random, ön test- son test kontrol gruplu modelde, klinik karşılaştırmalı olarak yürütülmüş ve bulgular sonucunda iki grup arasında oksijen tedavisinin etkinliği açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Oksijen uygulamasında kullanılan iki yöntem de hastaların oksijen satürasyonunu yükseltmiş ancak etkinlik açısından birbirine oranla eşit veya yakın oldukları saptanmıştır. Hastaların rahatlık değerlendirmesi oksijen açlığı çekmelerinden dolayı anksiyete düzeylerinin yüksek olması gibi nedenler ile doğru şekilde değerlendirilememiştir. Sonuç olarak nazal kanül ve nazofarengeal kateter oksijen uygulamasında etkinlik açısından eşit veya birbirine yakın olarak değerlendirilebilir. İki yöntemin rahatlık açısından değerlendirilmesi daha uzun süre gözlenebilecek olan hastalar üzerinde yapılması daha doğru sonuçlar verebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the efficiency and comfort of nasopharyngeal catheters with nasal cannula in patients receiving oxygen therapy. This study is important because it contributes patients to receive more effective and comfortable oxygen therapy. The participants of this study were the patients who applied to Dr. Suat Seren Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital emergency clinic between 08.10.2014-10.04.2015. This study consisted of 88 volunteers over 18 years of age who underwent oxygen therapy with a nasal cannula or a nasopharyngeal catheter. Patient follow-up forms, visual comparison scales, fingertip pulse oximetry devices, digital sphygmomanometer devices and nasal cannula or nasopharyngeal catheters for oxygen application were used to collect the datas. The patients were followed up before oxygen application and up to the 30th minute of application from the moment they came to clinic.The study was carried out in a randomized, pre-test and post-test control group model in independent groups.There was no significant difference between the two groups in terms of efficiency of oxygen therapy. Two methods both used in oxygen application increased the oxygen saturation of the patients, but they were found to be equal or close to each other in terms of efficiency. The comfort assessment of the patients could not be evaluated correctly because of their high levels of anxiety due to oxygen starvation. In conclusion, nasal cannula and nasopharyngeal catheter can be evaluated as equal or close to each other in terms of efficiency in oxygen application.Evaluation of the two methods in terms of comfort may be more accurate in patients who can be observed for longer periods.