Experimental investigations of dichomated gelatin films and production of holographic optical elements
- Tez No: 56746
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Holografi, Dikromatlı jelatin filmler, Holografik optik elemanlar, Holografik kırınım ağları, Holografik Fabry- Perot etalonları, Holography, Dichromated gelatin films, Holographic optical elements, Holographic diffraction gratings, Holographic Fabry- Perot etalons
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
oz DİKROMATLI JELATİN FİLMLERİN DENEYSEL İNCELENMESİ VE HOLOGRAFİK OPTİK ELEMANLARIN ÜRETİMİ KAYED, Tarek Said Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan Aydın Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Uzun Haziran 1996, 60 sayfa Hologramlar holografik film veya plakalara kaydedilmektedirler. Dikromatlı Jelatin holografide kullanılmakta olan önemli bir kayıt materyalidir. Dikromath jelatin filimler Agfa 8E75HD fotoğraf plakalarından başlayarak bir dizi hazırlık işleminden geçirilmesiyle elde edilmiştir. Holografik kırınım ağları 488 nm bir Argon- iyon lazer ışınının farklı poz enerjilerinde kullanılması aracılığı ile bu Alimlere kaydedilmiş ve kırınımını maximize eden poz enerjisini bulmak için bu kırınımların herbirinde verim ölçülmüştür. Filimlere farklı sayılarda çizgi kaydedilerek holografik kırınım ağları elde edilmiş, bunların herbiri için kırınım verimi ölçülmüş, ve yine herbiri için Q- değeri hesaplanmıştır. Bir holografik Fabry- Perot etalon üretilmiş ve bunun fines'i hesaplanmıştır. İlk dört Fabry- Perot girişimi için teorik olarak hesaplanan açısal yarıçap değerleri deneysel ölçümle elde edilenlerle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATIONS OF DICHROMATED GELATIN FILMS AND PRODUCTION OF HOLOGRAPHIC OPTICAL ELEMENTS KAYED, Tarek Said M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ramazan Aydın Co- Supervisor: Assoc. Prof. Ali Uzun June 1996, 60 pages Holograms are recorded on holographic films or plates. Dichromated gelatin is one of the important recording materials used in holography. Dichromated gelatin films were prepared starting from Agfa 8E75HD photographic plates using a certain prepairing and processing procedure. Holographic diffraction gratings were recorded on these films using an Argon - ion laser line of 488 nm at different exposure energies and the diffraction efficiency in each case was measured to find the exposure energy corresponding to the maximum diffraction efficiency. Holographic diffraction gratings were made with different number of lines recorded on the film and the diffraction efficiency in each case was measured. The grating Q-value in each case was calculated as well.A holographic Fabry-Perot etalon was fabricated and its finesse was calculated. A comparison between experimentally measured and theoretically calculated angular radii of the first four Fabry-Perot fringes was done.