Antrenörlerin liderlik tarzlarının problem çözme becerisine olan etkisi
The effect of coaches' leadership styles to the problem solving skills
- Tez No: 567465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik ve Antrenör, Problem Çözme, Leader, Leadership and Coach, Problem Solving
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mevcut çalışma antrenörlerin liderlik tarzlarının problem çözme becerisine olan etkisinin olup olmadığını amaçlamaktadır. Araştırma grubunu 58 kadın antrenör ve 137 erkek antrenör olmak üzere toplam 195 antrenör oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak antrenörlerin problem çözme beceri düzeyini ortaya koymak için 1982 yılında Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen ve 1993 yılında Şahin, Şahin ve Peterson tarafından Türkçeye uyarlanan“Problem Çözme Envanteri”ile Chelladurai ve Saleh (1980) tarafından geliştirilen Sporda Liderlik Ölçeği kullanılmış. Ölçümlerin, normal dağılıma uygun olup olmadığını belirlemek için tek örneklem Kolmogorov Smirnov Testi uygulanmıştır. Normal dağılım göstermediği için ikili karşılaştırmalarda Mann Whitney-U testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Kruskal Wallis-H testi uygulanmıştır. Gruplar arası farkı belirleyebilmek için de yine Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, antrenörlerin liderlik ölçeği ve ölçeğin alt boyutları değerlerine göre Eğitici ve Öğretici davranış, Demokratik davranış, Otokratik davranış, Sosyal Destek davranış, Pozitif Geri Bildirim davranış düzeylerinin düşük seviyede iken antrenörlerin genel problem çözme, problem çözme alt boyutlarından düşünen yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım ve planlı yaklaşım düzeylerinin düşük seviyede olduğu, kaçıngan ve değerlendirici yaklaşım düzeylerinin orta seviyede olduğu ve düşünen yaklaşım düzeylerinin ise yüksek seviyede olduğu sonucuna varılmıştır. Kişisel özelliklere göre antrenörlerin liderlik tarzı ve problem çözme beceri düzeylerinin bazı değişkenler için anlamlı fark gösterirken bazıları için ise göstermediği anlaşılmıştır. Yine Liderlik düzeyi alt boyutları ile problem çözme düzeyi alt boyutları arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The current study aims to determine whether coaches' leadership styles have an impact on problem solving skills. The research group consists of 195 coaches, 58 female coaches and 137 male coaches. In the research as a data collection tool, Problem Solving Inventory developed by Heppner and Peterson in 1982 and adapted to the Turkish by Şahin, Şahin and Peterson in 1993 and Leadership Scale developed by Chelladurai and Saleh (1980) were used. A single sample Kolmogorov Smirnov Test was applied to determine whether the measurements were appropriate for normal distribution. And because it did not show normal distribution, Mann Whitney-U was used in binary comparisons, Kruskal Wallis-H test was used in multiple comparisons, and again Mann Whitney-U was used to determine difference between groups. According to the results of the research, It was concluded that the coaches' levels of the Educational and Instructional Behavior, Democratic Behavior, Autocratic behavior, Social Support Behavior, Positive Feedback when the level of behavior is low and also, the coaches' levels of general problem solving, self-confident approach and planned approach were low, levels of avoidant and evaluative were mid-level, and the level of considering approaches was a high level. According to personal characteristics, the leadership style and problem solving skill levels of the coaches showed a significant difference for some of the variables, while others did not. It can be concluded that there is a moderately significant relationship between the level of leadership sub-dimensions and the problem-solving level sub-dimensions.